Uruguayul va vinde oficial marihuana în farmacii din 2016

31

La aproape doi ani după ce Uruguayul a anunțat aprobarea unei legi de pionierat care reglementează piața de canabis sub controlul statului, autoritățile țării au informat joi că două firme se vor ocupa de cultivarea marihuanei și au stabilit un termen de cel mult opt luni pentru a putea fi vândută în farmacii, relatează EFE.

Accesul populației la această substanță, prin intermediul unui registru și al unei rețele de farmacii, a fost până acum motivul a numeroase amânări, de când în august 2014 statul a lansat un apel companiilor interesate de producerea canabisului.

Motivul, potrivit guvernului, a fost de a acorda termene mai ample producătorilor pentru a se asigura că nu se fac greșeli într-un moment în care țara se află în atenția internațională pe această temă.

După un proces de calificare tehnică și de selecție realizat de Institutul de Reglementare și Control al Canabisului (Ircca), s-a anunțat că două companii au primit de la guvern licențe de producție și distribuție în scop recreativ a marihuanei care, sub controlul statului, va fi vândută în farmacii abilitate.

Obiectivul stabilit de lege este ca marihuana, ale cărei semințe sunt în fază de evaluare în scopul obținerii unei genetice proprii, să ajungă la cetățenii care se înregistrează la Ircca în doze de până la 40 de grame lunare și 10 săptămânale.

Totuși până acum există peste 3.000 de utilizatori în întreaga țară, între cultivatori domestici sau organizați de cluburile de consum de canabis.

Stoparea traficului de droguri a fost unul din principalele motive care a determinat administrația lui José Mujica (2010-2015) să aprobe în decembrie 2013 o lege care a făcut din Uruguay un pionier în această nouă abordare a luptei anti-droguri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AP