Valeria Gontareva este prima femeie în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei

Numită joi în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei, Valeria Gontareva dispune de o experiență de 20 de ani în sectorul financiar, de care va avea nevoie pentru a stabiliza o țară salvată în extremis de la faliment de occidentali, transmite AFP.

În vârstă de 49 de ani, Valeria Gontareva este prima femeie în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei. Anterior, ea a deținut poziții de conducere la mai multe instituții financiare importante, precum ING sau Societe Generale.

‘Cred că numirea mea constituie un semnal pozitiv pentru bancheri. Sper că va fi un semnal pozitiv și pentru investitorii străini’, a declarat Valeria Gontareva după ce numirea sa pentru un mandat de șapte ani a fost aprobată de Parlamentul de la Kiev.

Gontareva îl va înlocui în funcție pe Stepan Kubiv, numit în postul de guvernator al Băncii centrale după înlăturarea de la putere a lui Victor Ianukovici, care a participat la negocierile cu Fondul Monetar Internațional care au permis deblocarea unui ajutor financiar în valoare de 17 miliarde de dolari. Eliberarea unei prime tranșe de trei miliarde de dolari din acest program de asistență a permis Kievului să evite intrarea în faliment în condițiile în care situația sa financiară s-a degradat brusc pe fondul crizei politice și a retragerii sprijinului financiar rusesc.

Valeria Gontareva, care începând de astăzi se alătură grupului de femei aflate la conducerea unor importante bănci centrale, precum Janet Yellen în cazul Rezervei Federale americane sau Elvira Nabiullina în cazul Băncii centrale a Rusiei, nu și-a ascuns niciodată orientarea pro europeană și în favoarea FMI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata