Valul de emigrație din Hong Kong îi afectează pe rezidenții săi cei mai puțin politici – animalele de companie

Mecanicul aeronavelor Don Yip este unul dintre multele mii de persoane care părăsesc Hong Kong-ul după impunerea unei noi legi de securitate anul trecut și protestele pro-democrație din 2019. Spre deosebire de mulți alții, el nu va pleca fără animalele sale de companie.
Yip, în vârstă de 40 de ani, a cheltuit peste 14.000 de dolari mutându-și cei trei câini huski și pisica în Marea Britanie, unde se stabilește cu prietena și fiica sa de 22 de ani.

„Animalele de companie fac parte din familia mea. Nu suport să le pierd ”, a spus el.

Valul emigrației condus de politica din Hong Kong, care poate vedea sute de mii de persoane care se mută în Marea Britanie, Canada și în alte părți în următorii ani, a fost un avantaj pentru companiile de relocare a animalelor de companie.
Dar, de asemenea, afectează unii dintre cei mai puțin rezidenți politici ai orașului.

Un număr din ce în ce mai mare de animale de companie au fost abandonate de către persoanele care nu își pot permite aranjamentele de călătorie sau nu pot să-și ia animalele de companie cu ei, spun medicii veterinari și proprietarii de adăposturi pentru animale.

Veterinarii spun că, costurile ridicate, anularea zborului și procedurile complicate legate de COVID au făcut mult mai dificilă mutarea animalelor de companie în străinătate.
Unii câini și pisici sunt păstrați în adăposturi timp de până la șase luni, până când apar documentele pentru aceștia, în timp ce alții au fost certificați că sunt incapabili din punct de vedere medical, să călătorească.

Cathay Pacific a anunțat în martie că animalele de companie nu vor putea călători ca bagaje de check-in sau pe zboruri de marfă din Hong Kong până în mai.

Mulți oameni fac mișcări bruște de a pleca în urma impunerii legii securității naționale a Chinei și după violența protestelor din 2019. Unii sunt străini care și-au pierdut locurile de muncă într-o economie afectată de coronavirus.

„Toți acești oameni nu intenționau să plece atât de curând, nu sunt pregătiți pentru asta”, a spus Okka Scherer, care conduce două adăposturi pentru câini pe insula Lantau din oraș.

China spune că noua lege de securitate se adresează unei mici minorități și nu va eroda autonomia și libertățile extinse promise fostei colonii britanice, când a revenit la stăpânirea chineză în 1997.

Înregistrările de la Departamentul Agricultură și Pescuit arată că eliberarea certificatelor de sănătate animală pentru exporturi a crescut cu 35% din 2018 până în 2020.
Grupul SPCA pentru bunăstarea animalelor, care operează clinici veterinare în Hong Kong, raportează o creștere de patru până la cinci ori în aceeași perioadă pentru microcipurile pentru animale de companie solicitate de țările europene, Australia și Noua Zeelandă.

A existat o creștere cu 30% a numărului de câini care au fost abandonați în ultimele luni, în medie cu 20 pe lună, potrivit organizației de caritate Hong Kong Dog Rescue.

Jane Grey, medicul veterinar șef al SPCA, a declarat că au crescut și apelurile persoanelor care se gândesc să-și abandoneze animalele de companie, iar personalul lucrează din greu pentru a-i convinge să nu o facă.

„Când îți iei un animal de companie, ar trebui să ai grijă de el toată viața”, a spus Gray.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata