Vaticanul şi imigraţia: arhiepiscopul Marchetto, pensionat „anticipat”

0

Arhiepiscopul Agostino Marchetto, secretarul Consiliului Pontifical pentru imigranţi, care în ultimii ani a ridicat de mai multe ori vocea împotriva guvernului italian pentru politica acestuia privind imigraţia, şi-a dat demisia, care a fost imediat acceptată de Papa Benedict al XVI-lea, informează cotidianul italian Il Giornale.

Din informaţiile ziarului menţionat, decizia lui Marchetto a fost luată spontan, el intenţionând să se consacre studiului istoriei Conciliului Vatican II, asupra căruia a publicat deja o carte editată de Librăria Vaticanului. La 28 august, Marchetto a împlinit 70 de ani şi în acea zi i-a fost comunicată şi acceptarea demisiei.
În mod normal, episcopii secretari ai ministerelor Vaticanului rămân în funcţie până la împlinirea vârstei de 75 de ani. Marchetto însă, în calitate de nunţiu apostolic, avea dreptul să se retragă anticipat, având şi anii de serviciu necesari pentru pensionare.

Ştirea nu a fost publicată în Buletinul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, fiind probabil anunţată în momentul numirii succesorului său, dar, aşa cum subliniază Il Giornale, nu este un secret. Ziarul relevă că nu au existat presiuni asupra prelatului, chiar dacă ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate a avut influenţă într-un fel asupra deciziei lui.
Acesta a criticat dur în mai multe rânduri prevederile guvernului în materie de imigraţie şi siguranţă publică. În februarie 2009, a calificat drept „abdicare a statului de drepť’ instituirea de patrule de voluntari pentru garantarea siguranţei publice în oraşe, decisă prin decret de guvernul Berlusconi.

Aceste cuvinte au fost preluate de mass-media drept disociere deschisă a Vaticanului de măsura executivului. Două zile mai târziu, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a difuzat o declaraţie dictată de Secretariatul de stat care, deşi nu l-a numit în mod explicit pe Marchetto, era direct legată de afirmaţiile acestuia şi a dezminţit că ar fi vorba de poziţia Sfântului Scaun.
Aşa cum a explicat părintele Federico Lombardi, directorul biroului de presă, „Vaticanul, în organele sale reprezentative manifestă respect faţă de autorităţile civile, care în legitima lor autonomie au dreptul şi datoria de a se îngriji de binele comuď.

Câteva luni mai târziu, în iulie 2009, Marchetto a reluat criticile la adresa decretului privind siguranţa publică, vorbind de „criminalizarea imigranţilor”. De la Secretariatul de Stat a venit o a doua distanţare, de data aceasta nominală.
„Vaticanul ca atare nu a spus nimic despre decretul privind siguranţa publică aprobat de guvernul italian. Cel care a vorbit a fost monseniorul Marchetto, dar nu rezultă ca Vaticanul ar fi luat poziţie”, a afirmat părintele Lombardi. Altfel spus, prelatul a exprimat o poziţie personală.

Marchetto a dorit să replice, potrivit ziarului Il Tempo: „Când un episcop crede că şi-a ăcut datoria nu se opreşte să culeagă pietrele care se aruncă împotriva sa”. Din partea guvernului italian a venit declaraţia ministrului apărării, Ignazio La Russa: „Suntem mulţumiţi de precizarea Sfântului Scaun, care pune în evidenţă diferenţa dintre o apreciere, legitimă, a monseniorului Marchetto, şi cea a Vaticanului”.

Săptămâna trecută, intervievat de agenţia francofonă I.Media, Marchetto a criticat politica expulzărilor a preşedintelui Nicolas Sarkozy iar o formulare a sa, tradusă prost de o agenţie italiană, a fost relansată, atribuindu-i în mod eronat o comparaţie între Holocaust şi expulzarea romilor. Potrivit Il Tempo, agenţia a confundat timpul trecut cu prezentul şi astfel s-a declanşat o polemică enormă în mass-media din întreaga lume.

Il Tempo relevă că surse cu autoritate de la Vatican au precizat miercuri că demisia prelatului nu trebuie corelată cu recentele polemici cu guvernul francez privind expulzările de romi. Marchetto afirmase că pedepsele de tip etnic împotriva unei întregi populaţii sunt contrare legislaţiei UE.
Vaticanul a mai informat că acceptarea demisiei nu este o decizie „imediată”. Totuşi, fostul demnitar al Vaticanului ar fi urmat să ţină un discurs, miercuri, la Bogota, al cărui conţinut a fost difuzat sâmbătă, dar Marchetto nu a mai plecat deoarece nu mai avea funcţia necesară.

În discurs, prelatul intenţiona să denunţe faptul că „un număr tot mai mare de ţări tinde să adopte politici şi instrumente normative care au o abordare destinată să reducă formele de nereguli, omiţând, în schimb, politica necesară acţiunii preventive sau destinate reducerii abuzurilor faţă de imigranţi”.
La cel de-al II-lea Forum Internaţional asupra Migraţiei şi Păcii, în program până la 3 septembrie, prelatul ar fi amintit şi relaţia dintre subdezvoltare şi emigraţie, relevând că între nordul şi sudul lumii există un decalaj enorm, atât în termeni demografici, structurali, economici cât şi de programare a dezvoltării, ce motivează în mare măsură fluxurile migratorii.

Tot în textul anticipat se mai arată că religiile sunt chemate să combată „imaginile care prezintă imigranţii doar ca pe o cauză de conflict deşi în discuţie sunt valorile fundamentale ale convieţuirii, cea materială aflată la baza traiului social.” În imposibilitatea unei depline integrări a imigranţilor, Biserica catolică trebuie să acţioneze cel puţin pentru a determina o convieţuire prin respect reciproc şi acceptare sau toleranţă faţă de obiceiuri diferite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata