Venezuela: Maduro nu exclude demolarea faimosului ”Turn al lui David” din Caracas

Un zgârie-nori abandonat din capitala venezueleană Caracas, cunoscut drept ”cea mai înaltă mahala din lume” după ce a devenit căminul a peste 2.500 de squatteri (oameni fără adăpost care ocupă ilegal o clădire, de regulă abandonată, n.r.), ar putea fi demolat după ce locuitorii săi vor fi evacuați, a anunțat miercuri președintele Nicolas Maduro, citat de Reuters.

Soldați și oficiali locali au început în această săptămână mutarea primelor 160 din cele peste 1.150 de familii care trăiesc în celebrul ‘Turn al lui David’ din centrul Caracas. Ele vor fi mutate în locuințe sociale din afara capitalei.

Blocul, ce are 45 de etaje și este unul din cele mai înalte din America Latină, a aparținut unui grup financiar care a dat faliment în timpul crizei bancare din anii 1990. Clădirea, menită inițial să fie un centru bancar, a fost preluată de guvern în 1994, iar în 2007 în ea au început să se instaleze în mod ilicit persoane care nu aveau unde să stea și a devenit între timp un simbol al infracționalității.

‘Turnul lui David este faimos. Este un simbol al unei situații ciudate, un barrio (cartier — n.r.) vertical’, a declarat președintele Nicolas Maduro. ‘Era perceput în mod negativ de societate. Rezolvăm această problemă așa cum ar trebui rezolvate toate lucrurile — prin dialog și înțelegere’, a adăugat el. Este o greșeală să lăsăm oameni să locuiască într-o structură atât de precară, când au fost oameni care au murit după ce au căzut de pe pervaz, a continuat Maduro. Șeful statului a spus că există mai multe scenarii privind viitorul imobilului, dar a asigurat că ‘dacă îl vom demola, vom construi în loc ceva nou pentru comunitatea locală’.

În ceea ce-i privește, squatterii au explicat că turnul a reprezentat pentru ei un refugiu față de ghetourile periculoase din oraș și le-a insuflat un sentiment de comunitate. Ei și-au construit apartamente atent delimitate și și-au amenajat magazine și diverse servicii în interior. Lifturile din clădire nu au funcționat niciodată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata