Violența izbucnește la moscheea al-Aqsa în timp ce Israelul marchează Ziua Ierusalimului

Palestinienii care aruncă cu pietre și poliția israeliană care trage cu grenade asomatoare, s-au ciocnit luni în fața moscheii al-Aqsa, în timpul violenței continue din Ierusalim, care a ridicat îngrijorarea internațională.

Tensiunile din oraș au fost deosebit de mari, deoarece Israelul marca „Ziua Ierusalimului”, sărbătoarea anuală a capturării Ierusalimului de Est și orașul vechi într-un război din 1967, care găzduiește locuri sfinte musulmane, evreiești și creștine.

Al-Aqsa, cel de-al treilea cel mai sfânt site al Islamului, a fost un punct focal al violenței în Ierusalim, la înălțimea lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Într-un efort de a reduce tensiunile, poliția israeliană a declarat că a interzis grupurilor evreiești să viziteze Ziua Ierusalimului în piața sfântă care găzduiește al-Aqsa și pe care evreii le venerează ca fiind locul templelor evreiești biblice.
Poliția se gândea, de asemenea, să redirecționeze un marș tradițional de Ziua Ierusalimului, în care mii de tineri evrei care fluturau steagul israelian se plimbă prin Poarta Damascului din Orașul Vechi și Cartierul musulman.

Videoclipul în direct a arătat palestinienii aruncând cu pietre asupra polițiștilor care aveau echipament de revoltă în piața al-Aqsa, și poliția trăgând grenade asomatoare. Bătăliile par să fie mai puțin feroce decât ciocnirile de la sfârșitul săptămânii trecute.

Nu au existat rapoarte imediate despre victime.

Poliția a spus că a trimis mii de ofițeri pe străzile din Ierusalim și pe acoperișuri pentru a păstra pacea.
Tensiunile au fost, de asemenea, alimentate de evacuările planificate ale mai multor familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est.

Procurorul general al Israelului a asigurat duminică o amânare a unei ședințe a Curții Supreme, luni, în cazul expulzării de lungă durată, care amenințase să provoace mai multă violență.

Un tribunal inferior a găsit în favoarea revendicării coloniștilor evrei asupra terenului pe care se află casele palestinienilor, o decizie văzută de palestinieni ca o cerere a Israelului de a-i alunga din Ierusalimul contestat.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și-a exprimat „îngrijorările serioase” cu privire la situația din Ierusalim, inclusiv potențialele evacuări, într-un apel cu omologul său israelian, duminică.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat duminică îngrijorarea față de situație.

Militanții palestinieni din Fâșia Gaza, care au condamnat acțiunile israeliene din Ierusalim, au lansat luni cel puțin trei rachete către Israel, după ce au lansat patru proiectile cu o zi mai devreme, a spus armata israeliană.

Nu au fost raportate victime sau pagube.

Israelul a răspuns atacului de duminică cu focuri de tancuri împotriva pozițiilor aparținând Hamas, grupul islamist militant care conduce fâșia Gaza.

Israelul privește tot Ierusalimul ca fiind capitala sa, inclusiv partea de est pe care a anexat-o printr-o mișcare care nu a câștigat recunoașterea internațională. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui stat pe care îl caută în Cisiordania și Gaza ocupate.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata