Vladimir Putin acuză Ucraina că a provocat ciocniri cu separatiștii pro-ruși pe fondul tensiunilor

Președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a provocat confruntări armate cu separatiștii pro-ruși și că nu a onorat acordurile anterioare asupra răsăritului de est, a declarat Kremlinul într-o citire a unui apel telefonic cu liderii Franței și ai Germaniei.

Comentariile din timpul unui apel efectuat marți târziu cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au venit la scurt timp după ce comandantul-șef al Ucrainei a acuzat Rusia de o acumulare militară lângă granițele Ucrainei.

Șeful armatei ucrainene a mai spus că separatiștii pro-Moscova încalcă sistematic încetarea focului în conflictul din estul Ucrainei.
Tensiunile au izbucnit într-un conflict care a ucis 14.000 de oameni de când a izbucnit în anul 2014, potrivit Ucrainei. Kievul și Moscova și-au reproșat reciproc pentru o perioadă manifestările violente.

În citirea apelului de către Kremlin, Putin a aruncat vina asupra Ucrainei și a cerut Kievului să intre în dialog direct cu forțele separatiste locale.

Citeste si:  Stocurile asiatice vor putea ajunge timp de doi ani, având în vedere noile speranțele comerciale dintre SUA și China

„Partea rusă și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la escaladarea confruntării armate care este provocată de Ucraina de-a lungul liniei de contact și refuzul ei efectiv de a pune în aplicare acordurile din iulie 2020 … pentru a consolida regimul de încetare a focului”, a spus Kremlinul.
Germania, Rusia și Franța fac parte din formatul Normandiei care include și Ucraina și care a fost creat în 2014 pentru a încerca să rezolve conflictul din estul Ucrainei.

Putin, Merkel și Macron au discutat, de asemenea, despre perspectivele înregistrării vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, precum și despre Libia, Siria și acordul nuclear iranian, a spus Kremlinul. Putin a răspuns, de asemenea, la întrebări despre politicianul de opoziție închis Alexei Navalny, a adăugat acesta.

Citeste si:  Ucraina vine în ajutorul Rusiei în lupta cu incendiile
Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner