Vodafone vinde participaţia deţinută la China Mobile cu 6,2 miliarde de dolari

20

Vodafone, cel mai mare operator de telecomunicaţii din lume după venituri, ar putea vinde participaţia deţinută la China Mobile, pentru a-şi majora capitalul cu peste 4 miliarde de lire sterline (6,2 miliarde de dolari), se arată într-un articol apărut duminică (29 august 2010) în publicaţia britanică ‘Sunday Times’, transmite AFP.

Tranzacţia cu operatorul chinez de telecomunicaţii va fi prima dintr-o serie de vânzări ale acţiunilor deţinute de Vodafone la diverse companii, în următoarele luni, susţine publicaţia. Vânzarea participaţiei de 3,2 la sută deţinută de Vodafone la China Mobile ar putea fi finalizată luna viitoare, deşi compania britanică încă analizează dacă va căuta un investitor strategic sau va vinde acţiunile la bursa de la Hong Kong, unde este listată firma chineză.

Un purtător de cuvânt al Vodafone a declarat pentru AFP că informaţiile privind vânzarea participaţiei deţinută la China Mobile sunt ‘speculaţii’ iar compania nu are de făcut comentarii suplimentare. Vodafone, cu o valoare de piaţă de 81 miliarde de lire sterline, este decisă să-şi reorganizeze poertofoliul de active pentru a-şi majora preţul acţiunilor.
Recent, compania a anunţat că îşi va reconsidera strategia din cauza temerilor investitorilor, iar decizia de a vinde participaţii minoritare este văzută mai mult ca o modalitate de a îmbunătăţi încrederea decât de a majora câştigurile.

Un bancher a explicat că Vodafone nu este presată să vândă active pentru a-şi îmbunătăţi fluxul de numerar sau pentru a-şi spori veniturile. ‘‘Investitorii sunt îngrijoraţi de tranzacţiile Vodafone realizate în ultimii cinci-şapte ani. Compania şi-a dobândit reputaţia că face tranzacţii slabe. Trebuie să arate investitorilor că acţionează într-un mod disciplinat’, a precizat bancherul.
Analiştii şi bancherii cred că Vodafone ar putea probabil să-şi vândă participaţia de aproape 25 la sută deţinută la compania poloneză de telefonie Polkomtel, cele 3,2 la sută din acţiunile deţinute la China Mobile şi eventual participaţia de 44 la sută deţinută la compania franceză SFR.

Vânzarea participaţiilor minoritare ar putea aduce Vodafone peste 10 miliarde de lire sterline (15,57 miliarde de dolari) care ar putea fi utilizaţi pentru achitarea datoriilor.
Vodafone România este divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup internaţional de comunicaţii mobile din lume cu aproximativ 323 milioane de clienţi. În prezent, Vodafone are divizii în 31 de ţări pe cinci continente şi aproximativ 40 de reţele partenere în întreaga lume.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata