Voronin se pregătea să fie preşedinte pe viaţă

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, dorea să devină preşedinte pe viaţă, urmând să preia această funcţie la scurt timp după alegerile parlamentare din aprilie 2009, scrie Jurnalul de Chişinău.

‘Propunând candidatura Zinaidei Greceanâi pentru funcţia de preşedinte al ţării, comuniştii aveau un plan perfid de reinstalare a lui Voronin în scaunul de şef al statului’, potrivit Jurnalului de Chişinău.
Publicaţia menţionează că, potrivit acestui plan, fostul premier Zinaida Greceanîi urma să fie ales preşedinte după alegerile din aprilie, iar la cinci-şase luni după aceasta, sub pretextul unor probleme de sănătate, ea trebuia să-şi dea demisia, iar Vladimir Voronin să fie reales preşedinte al republicii.

Publicaţia citează ‘surse din anturajul lui Vladimir Voronin’, potrivit cărora acest plan a fost pus la cale încă în 2008, de către fostul său consilier Mark Tkaciuk, după cel de-al VI-lea congres al Partidului Comuniştilor, când conducerea PCRM a înţeles că nu are pregătită o persoană căreia Voronin i-ar fi putut transmite preşedinţia.
Igor Dodon, pe pregătirea căruia în calitate de succesor al lui Voronin s-a mizat în ultimii ani, avea doar 34 de ani şi, potrivit Constituţiei, nu putea candida pentru funcţia de şef al statului.

Constituţia prevede că la funcţia de preşedinte al republicii pot candida doar persoanele care au împlinit vârsta de 40 de ani. Candidatura lui Marian Lupu nu era agreată din cauză că acesta era greu de controlat şi, în plus, şi-a permis de câteva ori să exprime public opinii separate de cele oficiale ale partidului.
‘Totuşi, principalul motiv din care a luat naştere acel plan era că Vladimir Voronin se dorea în continuare şef de stat’, se menţionează în articol. Planul nu a reuşit deoarece comuniştilor nu le-a ajuns un singur vot pentru alegerea preşedintelui. ‘Singurul vot de care ar mai fi avut nevoie PCRM pentru a o ‘întrona’ pe Greceanâi nu a fost găsit şi visul lui Voronin de a se reîntoarce rapid la preşedinţie s-a spulberať.

Doctorul în drept constituţional, Victor Popa, citat de Jurnalul de Chişinău, a explicat că cel mai probabil în această situaţie (dacă Greceanâi şi-ar fi dat demisia după primele cinci luni de mandat – n.r.) ar fi fost nevoie de o interpretare a Curţii Constituţionale, care nu ar fi fost greu de obţinut.
Contactat de publicaţie, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat că nu vrea să comenteze astfel de ‘aberaţii şi invenţii’. ‘Vă rog să aveţi respect pentru dvs. şi pentru cei pe care îi contactaţi pentru a le cere să comenteze astfel de prostii’, a spus Tkaciuk.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata