Vulcanul Bardarbunga din Islanda: Fisuri în gheaţă indică o posibilă erupţie

Mai multe fisuri apărute în calota glaciară care acoperă vulcanul Bardarbunga din Islanda indică faptul că ar fi putut avea loc o erupție, au informat joi autoritățile islandeze citate de AFP.

În cadrul unui zbor de inspecție realizat miercuri seară, cercetătorii au descoperit o falie de circa 4 — 6 km de-a lungul căreia existau fisuri de până la 10 — 15 metri adâncime și de circa un kilometru lățime în ghețarul Vatnajökull.

Aceste falii ‘s-au format în urma topirii calotei (glaciare), eventual, în urma unei erupții a cărei dată este incertă’, a informat Institutul Meteorologic islandez, care supraveghează activitatea vulcanului.

Joi dimineața, în zonă s-a înregistrat un cutremur de magnitudinea 5. Cel mai puternic seism, de când vulcanul a intrat în activitate la 16 august, s-a produs la 26 august și a avut o magnitudine de 5,7.

Bardarbunga, uriașul vulcan situat sub cel mai mare ghețar al țării care se ridică până la aproape 2.000 de metri, este considerat suficient de periculos pentru a amenința, dacă intră în erupție, traficul aerian între nordul Europei și Atlanticul de Nord, cum a fost cazul vulcanului Eyjafjallajökull în 2010. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata