Vulcanul din Sf. Vincent, Caraibe erupe. Erupții posibile în zilele următoare, avertizează experții

Insula Sf Vincent din Caraibe va vedea probabil erupții vulcanice și cenușă căzând în următoarele zile, au avertizat experții.

Vulcanul La Soufrière a erupt pentru prima dată vineri, acoperind insula cu un strat de cenușă și forțând peste 16.000 de persoane să-și evacueze casele.

Explozii mai mici au continuat în weekend, provocând întreruperi de energie și perturbând alimentarea cu apă.

Oficialii de urgență au descris peisajul ca pe o „zonă de luptă”.

„Vulcanul continuă să erupă exploziv odată cu producerea de cantități abundente de cenușă”, a declarat Centrul de Cercetare Seismică al Universității din Indiile de Vest.

„Exploziile și căderea cenușii, de magnitudine similară sau mai mare, vor continua să aibă loc în următoarele câteva zile cu impact asupra Sf. Vincent și insulele vecine”, a avertizat acesta.

June Shipley, care își vizitează familia pe insulă, a declarat pentru BBC că există temeri răspândite că o erupție mai mare ar putea fi iminentă.

„Auzim zgomotele vulcanului și vedem fumul”, a spus ea.
Praful de culoare albă a acoperit clădirile și drumurile din jurul insulei, inclusiv în capitala sa Kingstown.

Organizația de gestionare a situațiilor de urgență Nemo a scris pe Twitter: „O întrerupere masivă de curent electric ca urmare a unui alt eveniment exploziv la vulcanul La Soufrière. Fulgere, tunete și zgomote”.

Ulterior, a vorbit despre „posibila distrugere și devastare a comunităților din apropierea vulcanului” și a comparat erupția cu cea din 1902, cea mai gravă din istoria Sfântului Vincențiu, când au fost uciși peste 1.000 de oameni.

Duminică, mai mulți oameni au fugit de casă, pe fondul temerilor privind continuarea activității vulcanice și căderea cenușii.

Peste 3.000 de persoane au stat la adăposturile guvernamentale din jurul insulei. De asemenea, navele de croazieră au fost pregătite pentru a duce evacuații către insulele din apropiere.

Sfânta Lucia, Antigua și Grenada s-au oferit să își deschidă granițele evacuaților. Un grup de 130 de persoane au fost deja duse la Sfânta Lucia.
Între timp, Nemo i-a îndemnat pe cei rămași pe insulă să „fie atenți pe drumuri, care au devenit perfide ca urmare a fluxului de cenușă”.

Cenușa s-a întărit la sol după averse de ploaie și multe case sunt lipsite de apă și electricitate, au declarat oficialii de urgență duminică devreme.

Unii locuitori au spus că energia electrică a fost restabilită mai târziu în cursul zilei, dar mai multe zone sunt încă în întuneric.

Prim-ministrul Ralph Gonsalves a declarat că rezervele de apă către cea mai mare parte a insulei au fost întrerupte și că spațiul său aerian a fost închis din cauza fumului și a norilor groși de cenușă vulcanică care se deplasează prin atmosferă.

El a spus că o mulțime de cenușă vulcanică a căzut peste mare. „Nu știm cât de mult va ieși … până acum, am făcut bine că nimeni nu a fost rănit, nimeni nu a murit”.

Forța de apărare din Barbados a fost desfășurată pentru a oferi asistență umanitară, a declarat Agenția Caraibelor pentru gestionarea situațiilor de urgență în caz de dezastru.
Cenușa s-a răspândit și dincolo de Sfântul Vincent, ajungând până la Barbados, care se află la 190 mile la est. Oamenii de acolo au fost îndemnați să rămână în interior și li s-a spus să evite să respire cenușa.

„Aceasta este pentru a vă proteja pe voi înșivă și pe familia voastră”, a spus medicul șef Kenneth George.

Oamenii de pe insula St Lucia, care se află la aproximativ 47 de mile nord de St Vincent, au fost avertizați să se aștepte să fie afectată calitatea aerului, gazele dăunătoare făcând posibilă respirația mai dificilă pentru persoanele cu afecțiuni precum astmul.

Vulcanul a fost latent din 1979, dar la sfârșitul anului 2020 a început să arunce abur și fum și să scoată zgomote.

Primul semn că o erupție a fost iminentă a venit joi seară, când o cupolă de lavă a devenit vizibilă pe La Soufrière.

Chiar înainte de ora 09:00 de vineri, seismologii de la Universitatea din Indiile de Vest au confirmat că se află în desfășurare o „erupție explozivă”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata