Wall Street în scădere după prăbuşirea avionului malaezian în estul Ucrainei

Piețele bursiere americane au început ziua de joi într-o manieră echilibrată însă anunțul prăbușirii unui avion malaezian de pasageri în estul Ucrainei a provocat imediat scăderi pe bursă, investitorii fiind îngrijorați de consecințele unei escaladări a tensiunilor în estul Ucrainei asupra economiei mondiale, transmite AFP.

În jurul orei 15.55 GMT, indicele bursier Dow Jones era în scădere cu 0,30%, până la 17.087,43 puncte, iar indicele Nasdaq era în scădere cu 0,69%, până la  4.395,62 puncte. La rândul său, indicele S&P 500 a pierdut 0,50% până la 1.971,68 puncte.

În schimb, piața de obligațiuni, spre care se refugiază operatorii în perioade de incertitudine, era în creștere netă. Randamentele pentru obligațiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA au scăzut la 2,482%, față de 2,538% miercuri seară, în timp ce în cazul randamentelor pentru titlurile pe 30% acestea au scăzut la 3,295% comparativ cu 3,348% miercuri seară.

Un avion de pasageri Boeing-777 al unei companii aviatice malaeziene s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 de kilometri de granița cu Rusia, nu departe de Donețk, unde au loc ciocniri între forțele ucrainene și separatiști proruși.

‘Cu siguranță este o veste foarte proastă, mult mai importantă decât sancțiunile occidentale anunțate miercuri seară de Washinngton’, a apreciat Gregori Volokhine de la Meeschaert Financial Services.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat joi că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezmințind astfel ipoteza potrivit căreia avionul malaezian prăbușit în apropiere de Donețk ar fi fost doborât de armata ucraineană.

‘Acest incident pune sub semnul întrebării securitatea rutelor aeriene din această regiune a globului și din alte regiuni, precum Orientul Mijlociu. Traficul aerian este foarte important pentru economie’, a subliniat Gregori Volokhine.

Vestea referitoare la prăbușirea avionului malaezian în estul Ucrainei a fost resimțită în special în sectorul aerian. Acțiunile companiei American Airlines au căzut cu 3,40%, până la  42,00 dolari, acțiunile Delta au pierdut 2,61%, până la  36,88 dolari, United Continental au scăzut cu 2,78%, la 43,65 dolari. Acțiunile constructorului aeronautic american Boeing au înregistrat și ele scăderi, chiar dacă mai mici, pierzând 0,23% până la 127,13 dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata