Zborul MH17: Avionul malaezian – „doborât” de un număr mare de proiectile de mare viteză

29

Avionul Boeing-777 aparținând companiei Malaysia Airlines, prăbușit la 17 iulie în estul Ucrainei, a fost doborât în zbor de un ‘număr mare de proiectile de mare viteză’ care au dezmembrat ‘în bucăți’ aparatul, relevă marți un raport preliminar cu privire la cauzele acestei drame în care au murit toți cei 298 de ocupanți ai aeronavei, informează France Presse.

‘Aparatul Boeing 777-200, ce efectua zborul MH17 operat de Malaysia Airlines, s-a dislocat în zbor, rezultând probabil daune structurale cauzate de un număr mare de proiectile de mare viteză care au lovit avionul din exterior’, susține Biroul olandez de investigație pentru securitate (OVV), însărcinat cu ancheta.

O explozie în zbor, cauzată de un număr mare de proiectile cu viteză mare, explică ‘sfârșitul brusc al înregistrării datelor de cutiile negre, pierderea contactului cu controlorii de trafic aerian și dispariția simultană a aeronavei de pe radar’, se afirmă în raportul OVV.

Potrivit anchetei, modul în care s-au împrăștiat fragmentele la sol indică faptul că avionul s-a dezintegrat în aer.

Conform Reuters, avionul malaezian s-a dezintegrat în văzduh în urma impactului cu un număr mare de obiecte posedând ‘energie mare’.

‘Nu există dovezi că această catastrofă aeriană a fost cauzată de eventuale defecțiuni tehnice sau erori de pilotaj’ (umane), se menționează în raport, care nu conține date precise cu privire la natura acțiunii externe asupra aparatului de zbor, ce a dus la prăbușirea avionului.

Astfel, conform raportului, avionul ce efectua zborul MH17 decolase de la Amsterdam-Schiphol la puțin timp după ora 12:00 (10:00GMT) cu 298 de persoane la bord. Zborul s-a derulat ‘cum era planificat’, înainte de a se încheia în ‘mod abrupt’ câteva ore mai târziu.

Autorii documentului susțin că zborul MH17 a decurs normal până la ora locală 18:20, iar discuțiile dintre piloți relevă că nu au existat defecțiuni tehnice la bord.

Pentru determinarea finală a cauzelor prăbușirii avionului malaezian va fi nevoie de investigații suplimentare. Un raport complet este așteptat anul viitor.

Până acum versiunea dominantă a fost cea susținută de Kiev și Occident, potrivit căreia avionul malaezian a fost doborât, din greșeală, de rebeli proruși cu un sistem de rachete avansat sol-aer, adus din Rusia. Separatiștii ar fi confundat avionul de pasageri cu unul militar ucrainean. Olanda a fost țara cel mai greu încercată de această tragedie, întrucât 193 de victime din cele 298 erau cetățeni olandezi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata