Zece ani de conflicte în Siria, de la protest la război, până la declin economic

La zece ani de la conflictul din Siria, președintele Bashar al-Assad a supraviețuit insurgenței care a început cu proteste pașnice în martie 2011.
El stăpânește peste multe părți ale țării, ajutat de prezența militară a Rusiei și de milițiile șiite ale Iranului.

Turcia ostilă controlează încă zone de teritoriu din nord-vest, iar SUA au o prezență în nord-est, o zonă majoră de producție de petrol și grâu.

Dar cea mai mare provocare a lui Assad acum este economia.

Nemulțumirea de după război cu corupția, creșterea prețurilor la alimente, o monedă prăbușită, înrăutățirea tăierilor de curent și lipsa benzinei au agravat greutățile pentru multe familii care și-au pierdut oameni dragi.

Aceasta este o cronologie a modului în care conflictul a început cu proteste pașnice pro-democrație, apoi s-a transformat într-un conflict multilateral care a aspirat puterile mondiale, a ucis sute de mii de oameni și a strămutat milioane de oameni.

* Martie 2011 – Primele mari proteste împotriva guvernării lui Assad care au început în Deraa, în sudul Siriei, s-au răspândit în toată țara. Forțele de securitate răspund cu arestări și împușcături.

* Iunie 2012 – Puterile mondiale se întâlnesc la Geneva și convin asupra necesității unei tranziții politice, dar diviziunile cu privire la modalitatea de realizare a acesteia vor împiedica anii eforturilor de pace sponsorizate de ONU.

* Iulie 2012 – Assad lansează raiduri aeriene asupra orașelor care s-au răzvrătit împotriva domniei sale, întrucât protestanții pașnici au acum arme. Mii sunt uciși.

* August 2013 – Washingtonul declară utilizarea armelor chimice drept o linie roșie, dar un atac cu gaz asupra Ghouta de Est, deținută de rebeli, la marginea Damascului, ucide sute de civili fără a declanșa un răspuns militar al SUA.

* Ianuarie 2014 – Un grup separat al Qaeda a pus mâna pe Raqqa înainte de a apuca teritoriul din Siria și Irak, declarând califatul și redenumindu-se Stat Islamic.

* Septembrie 2014 – Washingtonul construiește o coaliție a statului anti-islamic și începe atacurile aeriene, ajutând forțele kurde să transforme valul jihadist, dar creând fricțiuni cu aliatul Turciei.

* Martie 2015 – În timp ce forțele lui Assad pierd teren în multe orașe care s-au ridicat împotriva guvernării sale cu un singur partid Baath, o insurgență armată principală formată din foști demonstranți și dezertori ai armatei este subminată încet de militanții islamiști ajutați de jihadiștii străini care vin în Siria.

* Septembrie 2015 – Rusia se alătură războiului de partea lui Assad, desfășurând avioane de război și acordând ajutor militar care, cu ajutorul Iranului, transformă rapid cursul conflictului împotriva rebelilor.

* August 2016 – Alarmată de progresele kurde la frontieră, Turcia lansează o incursiune cu rebelii aliați, făcând o zonă de control turcească pe care o extinde ulterior în 2018.

* Decembrie 2016 – Armata siriană și aliații săi înving rebelii în cea mai mare bază urbană din Alep după luni de asediu și bombardament, confirmând impulsul lui Assad.

* Martie 2017 – Israel recunoaște lansarea atacurilor aeriene împotriva Hezbollah în Siria, cu scopul de a degrada puterea Iranului ale cărei forțe de elită Quds și miliții șiiți din Afganistan și Liban își extind constant influența în Siria.

* Aprilie 2017 – Statele Unite au lansat un prim atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a guvernului sirian lângă Homs după un atac cu otrăvuri asupra Khan Sheikhoun, deținut de rebeli.

* Noiembrie 2017 – Forțele susținute de SUA, conduse de kurzi, înving statul islamic la Raqqa. Această ofensivă și una rivală a armatei siriene, îi alungă pe jihadiști din aproape tot pământul lor.

* Aprilie 2018 – După luni de blocaje și raiduri aeriene, armata susținută de Rusia recuperează Ghouta de Est, înainte de a prelua celelalte enclave ale insurgenților din Siria centrală și apoi bastionul sudic al rebelilor Deraa în iunie.

* Septembrie 2018 – Un acord ruso-turc asupra Idlib și a nord-vestului deținut de rebeli îngheță fronturile și reduce atacurile de bombardament care au ucis sute de civili în ultimul bastion major al opoziției.

* Martie 2019 – În timp ce aliații săi locali iau ultima zonă a statului islamic din est, Statele Unite au decis să păstreze câteva trupe în Siria, după ce au spus anterior că se vor retrage.

* Aprilie-dec. 2019 – Forțele susținute de Rusia au lansat o campanie în nord-vest care se încheie cu capturarea unui oraș strategic rebel Khan Sheikhoun în august, un loc al unui atac chimic major asupra civililor.

* Un summit ruso-turc din octombrie reduce luptele până când Moscova reia un atac major în decembrie, care împinge mai adânc în ultimul bastion al opoziției.

* Decembrie 2019 – Martie 2020 – Ofensiva condusă de Rusia în nord-vestul Siriei deplasează aproximativ un milion de civili, marcând cea mai gravă criză umanitară de când a început conflictul. Ankara trimite mii de soldați peste graniță pentru a ajuta la stoparea ofensivei. Turcia spune că nu va opri refugiații sirieni să ajungă în Europa și își deschide granițele. Mii fug în Grecia.

* Martie 2020 – Turcia și Rusia convin asupra încetării focului pentru Idlib, jurând să organizeze patrule comune și să stabilească un coridor sigur lângă autostrada M4.

* Martie-aug. 2020 – Siria se luptă cu transmiterea pe scară largă a COVID-19 care se adaugă greutăților țării.

* Mai 2020-martie 2021 – Guvernul se confruntă cu grave penurii de combustibil, iar sirienii stau la coadă ore întregi pentru pâinea subvenționată, semne ale unei economii aflate în faliment. Guvernul este obligat să rationeze aprovizionarea și să aplice mai multe runde de creșteri abrupte ale prețurilor.

* Mai 2020 – Primele semne publice ale unei căderi între Assad și magnatul verișor al său, Rami Makhlouf, cu postarea ulterioară a videoclipurilor despre ruptură pe social media.

* Iunie 2020 – Statele Unite anunță cele mai dure sancțiuni ale SUA împotriva Damascului cunoscute sub numele de „Actul Caesar”, cu puteri mai largi de a îngheța activele oricui se ocupă de Siria, indiferent de naționalitate, și acoperă mai multe sectoare, de la construcții la energie.

* Decembrie 2020-martie 2021 – Israelul își intensifică atacurile aeriene împotriva diferitelor părți ale Siriei, în special în est, lovind ținte pentru a preveni înrădăcinarea iraniană.

* Februarie 2021 – Administrația americană a lui Joe Biden efectuează un atac aerian în estul Siriei, de-a lungul frontierei irakiene, împotriva unei structuri care aparținea a ceea ce spunea că sunt miliții susținute de Iran. Siria numește atacul „laș”.

* Martie 2021 – Lira siriană atinge noi minime, tranzacționând aproape de 4.000 la dolar, pe măsură ce economia slăbește pe fondul penuriei severe de valută străină.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata