Ziua Mondială a Alimentaţiei 2015 pune în centru stoparea foametei şi sărăciei

Ziua Mondială a Alimentației, marcată la 16 octombrie, este menită să crească gradul de conștientizare asupra provocărilor întâmpinate de eforturile de combatere a foametei la nivel global și pentru a încuraja oamenii să se implice în lupta împotriva acestui fenomen, relatează site-ul International Business Times.

Tema anului 2015 — „Protecție socială și agricultură: Întreruperea ciclului sărăciei din mediul rural” — pune în centrul atenției legătura dintre stoparea foametei și insecuritatea alimentară prin consolidarea protecției sociale, un instrument-cheie în stoparea sărăciei.

Educația, asistența medicală și sprijinul financiar sunt forme de protecție socială care joacă un rol major în asigurarea accesului direct la alimente sau la mijloacele pentru a procura alimente.

Protecția socială este, de asemenea, esențială pentru stimularea producției agricole, activității economice și capacității de adaptare dar și pentru a încuraja folosirea sustenabilă a resurselor naturale în comunitățile locale.

Potrivit raportului „State of the Food Security in the World” din 2015 („Starea Siguranței Alimentare în Lume”), realizat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), programele de protecție socială joacă un rol esențial în evoluția țărilor în curs de dezvoltare spre atingerea obiectivelor de combatere a foametei, legate de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite de ONU — care a adoptat recent sloganul „foame zero” drept una dintre țintele sale.

Cu toate acestea, circa 73% din populația lumii nu are acces la o protecție socială adecvată — iar majoritatea acestor persoane locuiesc în zonele rurale din țările în curs de dezvoltare, multe dependente de agricultură pentru asigurarea traiului.

„Este urgent să acționăm pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile, în scopul de a scăpa lumea de foamete”, a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.

„Programele de protecție socială permit gospodăriilor să aibă acces la mai multe alimente (…) și le fac membrilor lor dieta mai diversă și mai sănătoasă. Aceste programe pot avea un impact pozitiv asupra hranei copiilor și mamelor, pot reduce munca copiilor și crește frecventarea școlilor, toate acestea ducând la creșterea productivității”, a adăugat el.

Potrivit FAO, de astfel de programe beneficiază în prezent 2,1 miliarde de persoane din statele în curs de dezvoltare în mai multe moduri, inclusiv prin salvarea de la sărăcia extremă a 150 de milioane de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata