Ziua mondială fără tutun

6

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenţia asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătăţii.

Tema de anul acesta promovează introducerea ambalajelor integral standardizate (”Get ready for plain packaging”), măsură ce are rolul de a nu le mai permite producătorilor din domeniu să folosească ambalaje care să încurajeze folosirea acestor produse. Mai exact, de pe pachetele de ţigări vor dispărea elemente cum ar fi culorile variate, imaginile sau logo-urile, permiţându-le producătorilor să imprime doar numele mărcii, cu litere de dimensiuni standard, scris într-un anumit loc de pe pachet, alături de avertismente referitoare la riscurile consumului de tutun asupra sănătăţii, precum şi de informaţii legate de substanţele toxice conţinute.

Folosirea pachetelor standardizate va face aceste produse mult mai puţin atractive şi va reduce, totodată, folosirea lor în scopuri promoţionale, crescând, în acelaşi timp, eficienţa avertismentelor asupra sănătăţii, notează site-ul oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int. OMS încurajează o abordare multisectorială asupra controlului consumului de tutun, prin implicarea atât a decidenţilor politici, cât şi a societăţii civile şi a sectorului public în acţiuni menite să contribuie la adoptarea acestei măsuri.

În decembrie 2012, Australia a devenit prima ţară care a implementat această măsură, iar în 2015, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Franţa au adoptat legi privind implementarea pachetelor standardizate, începând cu luna mai a anului 2016. O serie de alte state sunt deja în stadii avansate pentru adoptarea acestor pachete.

Ziua mondială fără tutun a fost instituită printr-o rezoluţie, adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la 15 mai 1987, potrivit căreia data de 7 aprilie 1988 avea să fie prima zi de marcare a acestei zile, având în vedere că, la acea dată se împlineau 40 de ani de la fondarea OMS, notează site-ul www.timeanddate.com. La 17 mai 1989, însă, OMS a adoptat o nouă rezoluţie, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.

Începând de atunci, an de an, la 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, printr-o serie de activităţi, susţinute de guvernele locale, de organizaţii non-guvernamentale, dar şi de simpli cetăţeni, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra riscurilor la care se expun consumatorii de tutun. Astfel, au loc manifestări şi demonstraţii publice, campanii şi programe educaţionale, conferinţe şi şedinţe de consiliere, dar şi acţiuni de promovare a unei legislaţii care să ajute la reducerea consumului de tutun.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an, notează site-ul www.cancer.org, fiind responsabil de numeroase forme de cancer, de boli cardiovasculare sau pulmonare, cât şi de alte afecţiuni asociate.

Mai multe state din Uniunea Europeană au impus legi ample privind interzicerea fumatului în locurile publice. În anul 2016, România s-a alăturat acestor state, prin adoptarea legii 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a intrat în vigoare la 17 martie 2016.

Legea interzice fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News