Fonduri europene de două miliarde de euro

Comisarul european pentru politica regională Corina Crețu a aprobat marți, 2 aprilie, finanțarea a patru proiecte majore în România, care vizează linia de metrou 2, Berceni – Pipera, litoralul Mării Negre, aprovizionarea cu apă și extinderea sistemului de canalizare, iar suma de 1 miliard de euro este alocată pentru autostrada de centură a Capitalei.

Proiectele sunt parte a Programului Operațional „Infrastructura Mare” și urmează să îmbunătățească transportul public din București, să protejeze litoralul Mării Negre și să asigure o mai bună aprovizionarea cu apă și un sistem extins de canalizare în județul Timiș.
Proiectul „Rețea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București” ofere soluția de modernizare a câtorva porțiuni cu câte două benzi pe sens a acestei șosele, precum și construirea legăturilor Domnești-DJ602, Oltenita-DN4, Berceni-DJ401 și Mogoșoaia-DN1A. Proiectul prevede și construirea a 51 de km a noii Autostrăzi de Centura Sud a Bucureștiului, care va fluidiza traficul din capitala României, urmând a fi finanțat cu peste 1 miliard de euro de către UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1,2 miliarde de euro.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera” prevede intervenții tehnice și lucrări pe linia de metrou M2, achiziția de garnituri de metrou și reconstruirea substructurii șinelor, precum și a infrastructurii electrice și sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Navetiștii și călătorii vor beneficia de călătorii mai sigure și mai rapide. Proiectul va fi finanțat cu aproape 100 de milioane de euro prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

Proiectul „Protecția și Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a” prevede intervenții la plaje, lucrări de consolidare și construirea unor ziduri de susținere, lucrări de dragaj și acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, în special în zona județului Constanța. Proiectul va fi finanțat cu peste 600 de milioane de euro de către UE.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș” vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și de epurare a apelor uzate în județul Timiș. Peste 380.000 de persoane vor avea acces la apă potabilă de mai bună calitate. Proiectul primește finanțare europeană de peste 135 de milioane de euro, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproape 160 de milioane de euro.

Cele 4 proiecte aprobate marți pentru România fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în 10 state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata