Fonduri europene pentru racordare la apă potabilă a peste 30% din comunele din judeţul Braila

Fonduri europene în valoare de 240 milioane de euro, accesat de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, vor rezolva problema apei potabile în cele peste 30% dintre comunele din judeţ, care se confruntă cu această problemă de peste 12 ani, din cauza chimizării agriculturii, situaţie ce a făcut că apă din puţurile forate să nu mai fie potabilă, potrivit informaţiilor furnizate de CUP Dunărea.

În judeţul Brăila nu este apă potabilă în 13 comune respectiv: Berteştii de Jos, Ciocile, Dudeşti, Galbenu, Frecăţei, Măxineni, Românu, Salcia Tudor, Stăncuţa, Vădeni (localitatea Vădeni), Vişani (localităţile Câineni Băi, Plăşoiu), Ulmu, Zăvoaia şi în oraşul Însurăţei.

În anul 2017, la nivelul judeţului Brăila, s-au încheiat „Acorduri de furnizare” între CUP Dunărea şi fiecare UAT din Brăila, pentru a putea fi accesate mai uşor fonduri europene în vederea rezolvării problemelor legate de alimentarea cu apă potabilă a tuturor localităţilor şi realizarea sistemelor de canalizare în tot judeţul.

Cele 13 comune nu au apă potabilă „din cauza chimizării agriculturii”, având în vedere că aici există sisteme de alimentare cu apă de adâncime, prin puţuri forate, preluate în operare de către CUP Dunărea Brăila, în conformitate cu Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare.

„Dacă o probă de apă nu înregistrează la toţi indicatorii de calitate analizaţi valori admisibile, conform legislaţiei în vigoare, respectiv Legea 458/2002 cu actualizările şi modificările ulterioare, se consideră că apă nu îndeplineşte condiţiile de potabilitate. În localităţile unde apă nu este potabilă valoarea facturii apei furnizate este diminuată cu 30%, din cauza neîndeplinirii în totalitate a indicatorilor calitativi ai apei distribuite prevăzuţi de legislaţia în vigoare. Pentru monitorizarea acestor indicatori există un plan de monitorizare gestionat de Serviciul Gestionare Producţie şi Consumuri Specifice, prin Compartimentul Laboratoare, din cadrul Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila”, se arată într-un comunicat de presă al CUP Dunărea.

Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Brăila a fost câştigat de CUP Dunărea, în numele primăriilor din judeţ, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi are o valoare totală de 240 milioane de euro, fiind a două mare investiţie cu fonduri europene în Brăila după Podul peste Dunăre, în valoare de peste 360 milioane euro.

Proiectul are drept scop creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei.

Iar pentru asigurarea apei potabile comunele din judeţul Brăila, CUP Dunărea a prevăzut prin acest proiect furnizarea apei prin intermediul aducţiunilor din staţia de tratare Chiscani, respectiv staţia de tratare Gropeni, având că sursă de apă brută fluviul Dunărea, valoarea estimată pentru aceste lucrări fiind de 74.322.601 euro.

Reprezentanţii CUP Dunărea susţîn că, prin acest proiect, „se va duce apă din sursă de suprafaţă Dunăre până în ultimul sat din judeţul Brăila şi se va termină cu puţurile forate, unde apă nu este bună”.

Graficul lucrărilor prevede că anul acesta să aibă loc licitaţiile, iar în 2021 să înceapă lucrările, acestea urmând să fie finalizate până în 2022.

Oraşul Însurăţei va beneficia de apă potabilă prinț-o investiţie finanţată din sursele proprii ale operatorului, nefiind eligibil pentru programul POIM, potrivit informaţiilor furnizate de CUP Dunărea.

Proiectul mai prevede şi realizarea de sisteme noi de canalizare în localităţile Lacu Sărat, Şuţeşti, Movilă Miresii, Cazasu, Vădeni, Perişoru, Plopu, Mircea Vodă, Filipeşti, Tichileşti, Gropeni, Ulmu, Zăvoaia, Bărăganu, valoarea totală estimată pentru aceste proiecte fiind de 49.907.276 euro.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata