MFE: România, Grecia şi Bulgaria beneficiază de creşterea alocărilor de fonduri

România, Grecia şi Bulgaria sunt sigurele ţări din Uniunea Europeană care au beneficiat de o creştere de 8% a alocării fondurilor europene structurale şi de investiţii, la aproximativ 31 miliarde de euro, a declarat joi Mihaela Toader, Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene.

„Din persepectiva finanţării, România este una din ţările norocoase, suntem doar trei. Noi, Grecia şi Bulgaria avem o creştere a alocării de fonduri europene structurale şi de investiţii care de această dată nu mai includ Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Poate la nivelul Parlamentului European lucrurile acestea se vor rezolva. Avem o creştere de 8%. Avem alocate în preţuri curente o sumă de aproximativ 31 de miliarde de euro. Sunt sume importante, însă avem şi un meniu predefinit”, a spus Mihaela Toader, joi, la conferinţa Smart Transformation Forum 2019.

Aceasta a adăugat că există cinci obiective politice finanţate la nivel european care vizează digitalizarea, susţinerea IMM-urilor, antreprenorilor, energiei regenerabile şi infrastructurii.

„Ceea ce încercăm noi să evităm la nivel naţional, respectiv să impunem beneficiarilor tipurile de finanţări pe care să le caute. La nivelul regulamentelor se creează nişte direcţii. Avem cinci obiective de politică pe care le putem finanţa: O Europă mai inteligentă, cea dedicată specializării inteligente, digitalizării, susţinerii intreprinderilor mici şi mijlocii, transferului tehnologic, descoperirilor antreprenoriale, beneficiază de o alocare de minim 35% din Fondul European de dezvoltare regională. Asta însemnă peste 6 miliarde de euro vor trebui utilizaţi exclusiv pentru acest obiectiv de politică”, a explicat secretarul de stat.

Alte obiective ale Ministerului Fondurilor Europene sunt „O Europă mai curată” care include investiţii în energie regenerabilă, eficienţă energetică, economie circulară. Acesta va beneficia de minim 30% din Fondul European de Dezvoltare Regională, aproximativ 5 miliarde de euro.

De asemenea, proiectul „O Europă mai conectată” vizează infrastructura de transport, nu are o prealocare, şi concurează cu obiectivul care vizează Europa socială. Iar obiectivul al cincilea susţine iniţiativele locale, în care este cuprinsă şi suma de 6% alocată dezvoltării urbane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata