UE ar putea aloca 10% din PIB pentru a repara pagubele economice

20

Pentru a repara pagubele economice produse de coronavirus, Uniunea Europeană ar putea aloca 10% din Produsul Intern Brut (PIB), aproximativ 1.600 de miliarde de euro, declară preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

„Pachetul de relansare economică, care este pregătit în prezent pentru a ajuta Uniunea Europeană să îşi revină după pandemia de coronavirus, s-ar putea ridica la aproximativ 1.600 miliarde de euro, echivalent cu aproape 10% din PIB-ul UE”, scrie, miercuri, pe Facebook, preşedintele PMP.

Obiectivul este acela de a ajuta IMM-urile afectate de criza sanitară prin subvenţii, în contextul în care toate statele membre ar trebui să beneficieze de acces egal la finanţare şi credit.

După ce Spania, Italia şi Franţa au cerut finanţări pentru repornirea economiilor blocului european şi pentru a preveni declinul ţărilor grav afectate în faţa celor care au fost mai pregătite pentru criză, Germania şi-a arătat disponibilitatea de a participa la reacţia de solidaritate a UE, menţionând că un astfel de fond de revenire trebuie să fie unul temporar, subliniază Tomac.

Ursula von der Leyen, săptămâna trecută, în plenul Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, a pledat din nou pentru un Plan Marshall de redresare a Europei, bazat pe bugetul multianual european, care va acţiona precum „nava-mamă a acestei relansări” şi în cadrul căreia „piaţa unică şi politică de coeziune sunt două feţe ale aceleiaşi monede”.

Acest plan de relansare economică a UE urmează să fie discutat joi, 23 aprilie, de şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, conform liderului PMP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata