Piata imobiliara – un trend descendent

In ultimii ani, in marile orase din Romania s-au construit tot mai multe blocuri si case pe care oamenii le-au achizitionat fie cu bani cash, fie, cel mai adesea, cu ajutorul creditelor.

Creditul la care majoritatea romanilor a apelat pentru achizitiile imobiliare a fost Prima Casa, urmat apoi de cel ipotecar. Insa, anul acesta la multe banci fondurile pentru Prima Casa inca nu au fost finalizate, ceea ce este un lucru neobisnuit daca stam sa analizam situatia din ultimii ani.

Cauza schimbarilor pe piata imobiliara

Datorita usurintei de a obtine un credit Prima Casa pentru a achizitiona un apartament, tot mai multi romani au dorit sa aiba o casa a lor. Astfel, cererea a devenit tot mai mare iar dezvoltatorii imobiliari au profitat de acest aspect.

Insa, odata cu cererea tot mai mari, in ultimii ani si preturile de pe piata imobiliara au crescut tot mai mult. Daca acum 4 ani iti puteai achizitiona un apartament cu 2 camere in Bucuresti, intr-o zona nu foarte centrala, cu un pret de aproximativ 35.000 de euro, acum acelasi apartament valoareaza peste 55.000 de euro.

Aceste schimbari de preturi au devenit tot mai mari, de la luna la luna. Si, odata cu cresterea pretului de vanzare, in marile orase au crescut cu procente importante si preturile chiriilor.

Insa, acum piata imobiliara a ajuns la un nivel mult prea ridicat pentru ceea ce ofera, iar achizitiile nu mai sunt deloc atat de dese ca inainte. De aceea, specialistii se asteapta ca in maxim 2 ani preturile sa scada si nici in ceea ce priveste existenta programului Prima Casa nu exista vesti pozitive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata