Comuna din Vaslui în care profesorii câștigă la fel ca în Europa

31

Comuna Hoceni din județul Vaslui numără în jur de trei mii de suflete, iar bugetul pe an este de 200.000. Au străzi asfaltate, apă curentă, canalizare, iluminat public și dispensar. Dar marile realizări au fost posibile cu fonduri europene și programe naționale de dezvoltare.

În comună au intrat suma de 7 milioane de euro. O bună parte din bani a fost cheltuită pentru copii, au fost modernizate 6 școli, au fost construite 4 grădinițe noi, iar elevii claselor primare din toate satele comunei, beneficiază în fiecare după-amiază de after-school.

Jenică Vartolomei, dascăl: „Ne putem ocupă de copiii care au minusuri, lipsuri în scriere, în calcul. Practic, acest program asta își propune ca toți cei care trec prin școală să reușească să scrie, să folosească calculul matematic. Abandonul școlar la noi… N-avem decât un singur copil anul acesta, din 106 copii”.

Programul after-school, care a făcut comună celebră, le-a îndulcit traiul și dascălilor implicați. Fiecare ajunge să câștige lunar cât un coleg din străinătate. Dascălii iau salariu până la 3.000 de lei pe lună pentru aceste activități. Cadrul didactic primește salariul de bază pentru activitatea de zi cu zi, iar pentru activitățile de după-amiază, când pregătesc copii, primesc salarizare până la 3.000 de lei pe lună. Un învățător cu vechime poate duce acasă lunar peste 6.000 de lei.

 Primarul e sigur însă că la Hoceni, între pădure, ecoul after-school va rămâne vreme multă. Va atrage alte proiecte cu efect similar, iar povestea va merge mai departe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata