Finanțare nerambursabilă de 11 milioane euro pentru 15 grădinițe, prin programul REGIO

Importanța existenței unei infrastructuri educaționale potrivite pentru dezvoltarea corespunzătoare și educația copiilor nu poate fi subliniată îndeajuns. Insuficiența spațiilor în care să se desfășoare activitățile de învățământ preșcolar pune însă piedici în calea dezvoltării abilităților sociale și a integrării sociale mai ușoare și eficiente a celor mici.

Speranțele nu sunt însă în totalitate pierdute. Prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 – pe scurt, REGIO – acest fenomen poate fi contracarat. Programul include și priorități de investiții care oferă autorităților locale să depună proiecte și să obțină finanțare nerambursabilă pentru îmbunătățirea infrastructurii învățământului preșcolar.

Contracte de finanțare în valoare de 11 milioane euro, semnate în lunile iunie și iulie

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții ADR Nord-Est, în cele două luni s-au semnat contracte pentru 15 proiecte care vor urma să aducă zâmbete pe chipurile a peste 1400 de copii. Acesta este numărul total al micuților care vor beneficia de spații noi, reabilitate, modernizate, extinse și/sau echipate corespunzător în care își vor desfășura activitățile de învățământ preșcolar. Iată și proiectele pentru care au fost semnate contractele de finanțare, între Dl. Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est – și primarii unităților administrativ-teritoriale:

2 proiecte de construire grădinițe, în comuna Stănișești

Inițiatorul proiectului, Dl. Primar Teodor Bogdan Popa, a avut în vedere rezolvarea situației cu privire la necesarul de spații educaționale pentru învățământul preșcolar. Proiectele vizează construirea a două grădinițe noi, fiecare cu o capacitate de 52 de locuri. O grădiniță va fi construită în localitatea Slobozia, iar cealaltă în Slobozia nouă, iar valoarea totală a finanțării nerambursabile obținute se ridică la suma de 726.757 Euro (conform informațiilor furnizate de reprezentanții ADR Nord-Est).

Proiect construire grădiniță – Orașul Vicovu de Sus, localitatea Bivolăria

O nouă grădiniță cu program prelungit va fi construită în localitatea menționată, pentru a suplini necesarul de spațiu educațional pentru 60 de copii. Proiectul vizează de asemenea și asigurarea bazei logistice necesare pentru desfășurarea procesului educațional, respectiv resure materiale și didactice, obținând prin REGIO o finanțare nerambursabilă de 452.110 Euro.

Modernizarea a 2 grădinițe în orașul Târgu Frumos

Aceste două proiecte au de asemenea ca scop îmbunătățirea stării infrastructurii educaționale la nivel preșcolar. Sunt avute în vedere lucrări de modernizare pentru grădinița cu program normal, dar și pentru cea cu program prelungit din orașul Târgu Frumos. În cele din urmă cele două grădinițe vor ajunge să fie echipate, reabilitate și modernizate, având posibilitatea să găzduiască împreună un număr de 250 de copii. Valoarea totală a fondurilor nerambursabile obținute pentru cele două proiecte se ridică la valoarea de 1.920.193 Euro.

În Municipiul Bârlad a fost obținută finanțare pentru modernizarea a 2 grădinițe

Cele două proiecte semnate între Dumitru Boroș – Primarul Municipiului Bârlad – și Dl. Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est – au în vedere modernizarea, extinderea, construirea și dotarea corespunzătoare pentru grădinițele cu program prelungit nr. 5 și nr. 8 din Municipiul Bârlad. Valoarea finanțării nerambursabile obținute pentru cele două proiecte este de 1.807.534 Euro.

Peste 1.4 milioane Euro pentru modernizarea Grădiniței „Magnolia” din Onești

Suma exactă obținută cu titlu de finanțare nerambursabilă este de 1.475.253 Euro – mai multe detalii despre proiect pot fi regăsite și pe site-ul inforegionordest.ro. Scupul principal al proiectului este creșterea gradului de participare.

Proiect pentru creșterea eficienței energetice la Grădinița nr. 2 și Creșa nr. 1 din Municipiul Pașcani

Odată ce va fi dus la îndeplinire acest proiect, cele două unități vor deveni mai atractive pentru toți copiii și vor reuși să reducă riscul de abandon timpuriu a sistemului de învățământ. Valoarea finanțării nerambursabile obținute este de 1.200.459 Euro, conform contractului semnat între municipalitate și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Proiecte în comuna Ciurea, județul Iași

Satul Dumbrava și satul Lunca Cetățuii vor beneficia de câte o grădiniță și o creșă fiecare, iar astfel va fi crescut nivelul de accesibilitate la serviciile de educație pentru copiii din aceste localități. Proiectele au fost semnate pentru o valoare totală nerambursabilă de 1.444.778 Euro.

Construire Grădiniță în satul Scorțeni, județul Bacău

În zona comunei există o insuficiență în ceea ce privește serviciile de educație preșcolară, drept pentru care Primarul comunei Scorțeni a inițiat acest proiect. Cu o valoare totală a finanțării nerambursabile care se ridică la suma de 402.194 Euro va fi creată astfel o capacitate de școlarizare sporită, de 56 de locuri.

Proiecte de modernizare pentru 2 grădinițe din Dorohoi

Este vorba despre Grădinița nr. 8 și Grădinița nr. 10, care vor beneficia de rezultatele acestor proiecte. Atât cadrele didactice, cât și cei 190 de preșcolari se vor bucura de spații modernizate, extinse, dar și de dotări care vor îmbunătăți procesul educațional. Valoarea totală a finanțării obținute pentru aceste 2 proiecte este de 1.051.340 Euro.

Proiect pentru construirea unei noi grădinițe în Municipiul Suceava

Singura unitate de învățământ preșcolar din cartierul Burdujeni Sat din Suceava are drept locație o clădire veche, din 1911. Aria administrativă prezintă de asemenea și o cerere în creștere a serviciilor de educație preșcolară, întrucât tot mai multe familii tinere aleg să se stabilească în această zonă. Prin proiectul semnat, s-a obținut o finanțare nerambursabilă de 603.678 Euro, scopul fiind construirea unei noi grădinițe care să ajute la diminuarea fenomenului abandonului școlar timpuriu, concomitent cu un acces îmbunătățit la educația timpurie.

Spus pe scurt, este vorba despre 15 proiecte, 11 milioane de euro (fonduri UE nerambursabile) și peste 1400 de zâmbete. Astfel de inițiative reușesc să îmbunătățească starea infrastructurii educaționale preșcolare, să reducă și să prevină fenomenul abandonului școlar timpuriu, asigurând în același timp condițiile necesare pentru desfășurarea unui proces educațional la standarde mai ridicate. Informații suplimentare despre stadiul semnării proiectelor pot fi obținute accesând site-urile adrnordest.ro și inforegionordest.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata