Inventatorul internetului, Sir Tim Berners-Lee, avertizează asupra creșterii decalajului digital

24

Creatorul internetului spune că pandemia coronavirusul a evidențiat importanța conectivității la internet ca drept de bază.

Sir Tim Berners-Lee spune că prea mulți tineri nu au acces la internet și decalajul digital s-a extins în timpul pandemiei.

El a cerut guvernelor să investească pentru a furniza bandă largă universală până în 2030.

„Nu ne putem permite să nu o facem”, a scris el în scrisoarea sa anuală pentru a marca aniversarea rețelei web mondiale.
Sir Tim a conceput prima dată webul în timp ce lucra la laboratorul de cercetare a particulelor Cern în 1989.

El spune că, în ultimele 12 luni, „s-a dovedit a fi o linie de salvare care ne permite să ne adaptăm și să continuăm”.

Dar, spune el, o treime din tineri nu au acces la internet și mulți alții nu au calitatea conexiunii necesare pentru a lucra sau a învăța de acasă.

Într-un interviu acordat BBC, el a spus că, pe măsură ce web-ul a devenit mai puternic, decalajul digital dintre cei care au și cei care nu au a devenit crescut.

„Așa a fost întotdeauna”, spune el.

„Acum lucrul de acasă și învățarea de acasă au făcut-o mult mai clară”.

El spune că acest lucru se aplică atât în ​​Marea Britanie, cât și în țările în curs de dezvoltare.

Marea Britanie nu poate fi mulțumită”, spune el.

„Un număr șocant de copii din Marea Britanie nu au conectivitate semnificativă”.

Informaticianul solicită o accelerare a impulsului pentru a aduce în bandă largă fibră și conexiuni mobile mai bune în zonele rurale.

„Ar trebui să fie o prioritate mult mai mare atât pentru întreprinderi, cât și pentru guvern”, spune el despre țara sa natală.

Marți, secretarul de stat pentru Digital, Oliver Dowden, a declarat că guvernul lucrează „neobosit” cu companiile de bandă largă pentru a extinde accesul la banda largă hiper rapidă.

„În urmă cu doi ani, eram aproximativ 7% [din spații cu] bandă largă capabilă de gigabit. Acum suntem până la aproximativ 30% și sunt încrezător până la sfârșitul anului că vom ajunge la 50%.

„Voi acorda prioritate locurilor cele mai greu accesibile și vom stabili un plan de acțiune în bandă largă în aproximativ o lună sau cam așa”.
Scrisoarea lui Sir Tim, scrisă împreună cu cofondatorul Fundației Web Rosemary Leith, solicită o presiune globală pentru conectarea tinerilor.

Se citează o cifră de 428 miliarde de dolari (306 miliarde de lire sterline), despre care inițiativa Alianței pentru internet accesibil spune că ar trebui investită de guverne și sectorul privat pentru a atinge acest obiectiv până în 2030.

Dar, scrie în scrisoare, acest lucru ar aduce beneficii economice uriașe pentru lumea în curs de dezvoltare și concluzionează „nu ne putem permite să nu o facem”.
Sir Tim își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dezinformarea și abuzul de pe web, în ​​special cele adresate femeilor tinere.

Dar el spune că pandemia a oferit ocazia să se gândească din nou la îmbunătățirea creației sale pentru toată lumea.

„Există o energie foarte pozitivă în ceea ce privește oamenii care repară lucrurile și construiesc o lume mai bună”, spune el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata