Eticheta de business: Cum să fii un gentleman la birou

Fiecare companie are propriile sale reguli de conduită internă şi chiar propriul său cod vestimentar, însă respectarea unei etichete business înseamnă mai mult decât respectarea unui astfel de regulament, şi presupune un anume tip de comportament care face diferenţa între un bărbat obişnuit şi un adevărat gentleman. Iată care sunt acele reguli nescrise de care ar trebui să ţii şi tu cont, în lumea afacerilor şi nu numai. 

O ţinută remarcabilă

Pentru a transforma o ţinută corectă în una remarcabilă, atenţia la detalii este imperativă. De la ceas la costum, cravată şi pantofi, totul trebuie să arate impecabil. Mai mult decât atât, felul în care alegi accesoriile şi maniera în care le porţi te pot scoate în evidenţă, aşa că nu ezita ca în termeni de garderobă să iei decizii care îţi pun în valoare personalitatea. O ţinută business nu trebuie să fie neapărat plictisitoare sau rigidă, chiar dacă este conservatoare. Pe de altă parte, este bine să eviţi să epatezi în vreun fel. Evită cravatele prea stridente, cămăşile cu imprimeuri şi optează pentru un ceas de barbati clasic sau un smartwatch cu un aspect mai conservator, care se potriveşte mai bine ţinutelor business. 

Un comportament mereu adecvat

Dacă vrei să fii perceput ca un adevărat gentleman, atunci trebuie să ştii că atitudinea şi comportamentul tău sunt deosebit de importante. Dacă ţinuta te ajută să faci o bună primă impresie, comportamentul tău trebuie să o susţină. În acest sens, este de dorit să fii un bun coleg şi un bun şef, dacă este cazul, ceea ce înseamnă să-i tratezi pe toţi ceilalţi cu respect şi cu încredere, ajutând echipa de fiecare dată când este nevoie. Atenţie la prieteniile de la birou! În viaţa ta personală, dacă ai o neînţelegere cu un prieten, puteţi decide să nu vă mai vedeţi, însă la birou lucrurile stau altfel. Deşi e bine să ai o atitudine prietenoasă, ai grijă cât de mult împărtăşeşti din viaţa ta personală şi cui. 

Discreţie înainte de orice

Cu siguranţă ştii că bârfa, deşi nelipsită de la orice loc de muncă, nu ar trebui încurajată. Chiar dacă mai glumeşti cu colegii sau nu te ridici să pleci când altcineva împărtăşeşte o bârfă nouă, este foarte important să fii discret cu informaţiile sensibile despre companie sau despre activitatea ta, mai ales atunci când ţi se cere să le păstrezi doar pentru tine. Chiar dacă nu vezi nicio problemă în a împărtăşi altcuiva, de exemplu, unui colaborator mai apropiat, o informaţie confidenţială, trebuie să ai mereu în vedere că, odată difuzată, nu mai ai niciun fel de control asupra ei, iar situaţia se poate întoarce împotriva ta. 

Amabilitatea este o artă

Un gentleman adevărat este capabil să fie amabil în orice circumstanţe, fără să fie condescendent, ci mai curând într-un spirit de înţelegere şi de respect pentru ceilalţi. Mici gesturi de amabilitate, cum ar fi să ţii uşa liftului pentru un coleg care se grăbeşte să ajungă sau să cumperi tu desertul la o masă cu colegii, stimulează foarte mult relaţiile de colegialitate şi pot fi chiar o inspiraţie pentru alte persoane. Este important de subliniat că aceste gesturi trebuie să aibă o vocaţie incluzivă, astfel încât nimeni să nu se simtă uitat sau exclus dintr-un grup.

Informează-te cu privire la politicile de gen

Majoritatea companiilor au în prezent regulamente foarte stricte, menite să protejeze femeile de orice fel de tip de hărţuire, aşadar ai grijă la orice gest de prietenie care ar putea fi considerat o atenţie nesolicitată, cum ar fi o îmbrăţişare, şi tratează-ţi toate colegele cu respectul cuvenit. Mai nou, în unele companii nu mai sunt acceptate nici complimentele privind aspectul unei ţinute sau gesturi considerate anterior galante, cum ar fi să tragi scaunul pentru o colegă. Aşadar, informează-te cu privire la politicile de gen al companiei tale, pentru a nu face gafe.

 

În alte cuvinte, eticheta de business înseamnă mai mult decât respectarea regulamentului intern al companiei, ci presupune abordarea unui comportament elegant şi rafinat, menit să îţi pună în valoare nu numai calităţile profesionale, ci şi pe cele personale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata