Graffiti sau omagiu? Imagistica de înaltă tehnologie oferă lămuriri privind crucile de pe zidul Sfântului Mormânt

Crucile gravate într-o abundență misterioasă peste zidurile celei mai sacre biserici ale creștinismului s-au presupus mult timp a fi graffiti, dar pot fi opera masonilor medievali plătiți pentru a le sculpta de către pelerini, sugerează cercetările
Venerat în tradiția creștină ca locul crucificării și înmormântării lui Iisus, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim se agită de obicei cu închinători și clerici. Acest lucru a făcut dificil studiul marcajelor sacre.

Dar renovările din 2018 la una dintre capelele sale cu mii de cruci strânse și gravate manual au oferit Autorității de Antichități din Israel și Colegiului Academic Hadassah Ierusalim o oportunitate de cercetare.

În coordonare cu Biserica Ortodoxă Armeană, care controlează capela, cărturarii au folosit camere digitale și imagini tridimensionale pentru a cartografia, compara și data crucile.

„Acest fenomen unic ne-a nedumerit întotdeauna: este vorba de graffiti ai pelerinilor sau, mai degrabă, de altceva? …”, a spus Amit Re’em, arheolog regional al Ierusalimului pentru Autoritate.

„Am văzut că toate acestea (cruci) au aceeași adâncime și chiar marcajul zidului”, a spus el, datându-le provizoriu în secolul al XV-lea.

„Poate că doi sau trei artiști au făcut de mână aceste cruci”, a spus Re’em. „… Deci nu este graffiti, este ceva mai organizat.”
El a sugerat un scop de mijlocire.

„Să spunem că ești un pelerin armean, așa că îi plătești ceva preotului, îi plătești ceva acestui artist special și el a sculptat pentru tine, în beneficiul sufletului tău și al sufletelor rudelor tale, … o cruce specială în cel mai sacru loc pentru creștinismul de pe pământ ”, a spus Re’em.

Părintele Samuel Aghoyan, superiorul armean la Sfântul Mormânt, a văzut beneficii pentru biserică din cercetare, mai ales că se străduiește să iasă din blocajele COVID-19 și se pregătește pentru Paști.

„Acum nu există pelerini aici, (dar) încă spiritul lor este aici, știm, cred în asta”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata