Institutul Național de Statistică a transmis că în 2021 țara noastră a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți

92

În România, reprezentanții Institutului Național de Statistică susțin că dacă autoritățile locale nu vor implementa anumite politici publice pentru combaterea scăderii natalității, numărul românilor va scădea continuu.

Natalitatea scade continuu! Românii refuză să devină părinți

Astfel, numărul bebelușilor născuți în prima jumătate a lui 2021 a fost mai mic decât numărul copiilor născuți în primele șase luni ale lui 2020, însă o ușoară creștere s-a înregistrat spre sfârșitul lui 2021, conform informaţiilor transmise.

Concret, în anul trecut s-au născut aproape 180.000 de copii, însă în 2020 s-au născut 200.000 de bebeluşi. De altfel, anul trecut a fost înregistrat un număr record de pierderi umane, din cauza pandemiei.

Din datele lor, „155 de mii de locuitori, cu atât a scăzut populaţia natural. Dacă s-ar menține această scădere naturală și în viitor, în mod clar avem în față o populație care nu este sustenabilă din punct de vedere al evoluțiilor viitoare.

Sustenabilă, în sensul că scăderea ar putea deveni absolut iremediabilă, orice creștere a natalității ar avea loc, redresare care oricum am privi lucrurile, nu ar putea decât să fie moderată”, a transmis directorul general al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

În contextul dat, specialiștii în demografie,au afirmat că generația din 1961 a fost ultima care a asigurat o natalitate ridicată ţării.

Peste 30% din copiii născuți în 2020 au venit din cupluri necăsătorite

În contextul familiar, în țara noastră nu există o strategie guvernamentală care să încurajeze oamenii să își întemeieze o familie și să devină părinți.

În acest sens, Irina Granzulea a precizat, „Din momentul în care ai aflat că eşti însărcinată, costurile încep să crească, pentru că sunt controale medicale care sunt nenumărate și sunt costuri pentru mamă.

Copilul în sine, în primii ani de viață, costurile cu creșterea copilului sunt cel puțin duble față de costurile pentru întreținerea unor preșcolari și școlari, este dependent și trebuie să îi cumperi multe lucruri”, a explicat președinte Asociația Familiilor Numeroase.

La rândul său,„A avea servicii de educației timpurie de calitate, accesibile. A garanta un loc în astfel de servicii fiecărui copil care se naște este fără îndoială un sprijin pentru copii și ajută părinții sau tinerii adulți să accepte mai ușor apariția în viața lor a unui copil sau al celui de al doilea copil”, a declarat Ioana Grindean – Ready Nation Ro.

Aşadar, în România în anul 2020 peste 30% dintre nou-născuți au venit din cupluri necăsătorite, în mare măsu mediul rural.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News