Satul pierdut iese din lacul italian

Lucrările de reparații la un rezervor din Italia au dezvăluit rămășițele unui sat care a fost scufundat, de zeci de ani.

Lacul Resia, din nordul țării, este cel mai bine cunoscut pentru clopotnița bisericii care iese din apele sale înghețate.

Scena iconică a inspirat chiar o carte și o serie Netflix.

Dar, cu lacul drenat temporar, localnicii au putut vedea urmele finale ale Curonului, un sat care adăpostea cândva sute de oameni, înainte de a fi inundat pentru a crea o hidrocentrală în 1950.
Lacul Resia – sau Reschensee așa cum este cunoscut în limba germană – se află în Tirolul de Sud, regiunea alpină care se învecinează cu Austria și Elveția.

Fotografiile distribuite pe rețelele de socializare arată trepte, beciuri și ziduri pe ceea ce ar fi în mod normal patul lacului, aproape de turnul bisericii din secolul al XIV-lea, mai recunoscut.

Luisa Azzolini, care este din regiune, a scris pe Twitter că este un „sentiment ciudat” să mergi printre dărâmăturile fostului sat.
Satul Curon a fost pierdut în ape în 1950, când autoritățile au decis să construiască un baraj și să îmbine două lacuri din apropiere – în ciuda obiecțiilor locuitorilor săi.

Peste 160 de case au fost scufundate, iar populația lui Curon a fost strămutată – deși unele familii au decis să rămână în noul sat creat în apropiere.

În zilele noastre, lacul este popular printre excursioniști vara, iar vizitatorii în timpul iernii pot merge pe suprafața înghețată pentru a ajunge la turn.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata