Ținuta office: 4 greșeli frecvente

Munca la birou implică un anumit cod vestimentar, care poate să difere de la o companie la alta. Cu excepția agențiilor de publicitate sau a instituțiilor în care angajații poartă o uniformă, majoritatea companiilor impun un cod vestimentar business. Acesta poate să varieze de la stilul business formal, la cel casual. În general, în companiile multinaționale, din domeniul audit, economico-financiar sau în firmele de avocatură, stilul vestimentar abordat este unul mai formal, în timp ce în alte companii ținuta de birou este mai degrabă business casual sau smart casual. Indiferent ce cod vestimentar impune compania în care lucrezi, există câteva greșeli care pot strica orice ținută office. Iată care sunt acestea și cum să le eviți.

  • Nu purta haine prea casual

Chiar dacă stilul abordat în compania în care lucrezi este unul smart casual, nu uita că mergi totuși la birou. Astfel, anumite piese nu sunt recomandate pentru a fi purtate la birou. Din această categorie fac parte jeanșii rupți sau franjurați, topurile fără mâneci sau jachetele de motor. Oricât de bine ar arăta aceste obiecte vestimentare, locul lor nu este într-o ținută office. Dacă vrei totuși să înglobezi o pereche de jeans în ținuta de birou, alege unii de culoare închisă, fărătăituri și cu o croială dreaptă. Jacheta din piele, poate fi purtată numai dacă are un model clasic, fără fermoare și capse.

  • Nu purta sandale sau încălțăminte decupată

La birou, regula este că nu trebuie să se vadă unghiile de la picioare. Chiar dacă ai o pedichiură foarte frumoasă, păstrează sandalele pentru timpul liber. Pentru ținuta office, prima alegere în ce privește încălțămintea sunt pantofii clasici cu toc cui. Dacă lucrezi într-o companie care abordează un dress code mai informal, poți să porți pantofi cu talpă joasă, model Oxford sau, în anumite cazuri, pantofi sport clasici. Alege un model minimalist, de exemplu adidași Alexander McQueen pentru femei, care să poată fi asortat la o pereche de pantaloni clasici sau la o fustă.

  • Nu purta imprimeuri exagerate

Tricourile cu logo-uri mari, sau piesele vestimentare cu imprimeuri puternice, foarte colorate sau în culori stridente nu fac casă bună cu ținuta office. Este bine să te ferești de astfel de haine și să le păstrezi pentru timpul liber, ieșirile cu prietenii sau diverse festivaluri. La birou, este recomandat să alegi haine în culori neutre, pastelate. Poți opta pentru topuri albe, bej, gri sau galben pal. Pantalonii pot fi în nunațe mai închise, de la kaki, la bleumarin, maro sau negru. Materialele din care sunt făcute hainele sunt de asemenea importante. Încearcă să eviți texturile lucioase, sclipitoare și să alegi materiale clasice, mate, precum bumbacul, cașmirul sau mătasea naturală

  • Atenție la machiaj

Ținuta de birou implică o anumită formalitate, astfel că și machiajul trebuie să iasă cât mai puțin în evidență. Nu folosi culori tari pe pleoape sau buze și nu contura exagerat liniile feței. Recomandat este să alegi culori cât mai naturale, neutre, fard de pleoape și de obraz translucide sau în culoarea piersicii, un lip gloss incolor sau foarte ușor colorat și să completezi machiajul cu puțină mascara pe gene. Părul trebuie, de asemenea, să fie aranjat cu stil, cât mai natural. Coada de cal la spate sau un coc lejer sunt de preferat, mai ales dacă lucrezi într-o companie cu un stil vestimentar mai formal.

În concluzie, indiferent de tipul de companie în care lucrezi, ținuta office, fie că este mai formală, fie mai relaxată, nu trebuie să conțină imprimeuri stridente, articole vestimentare prea hippy sau rock’n’roll sau pantofi decupați. Părul și machiajul trebuie și ele să rămână într-o zonă clasică, discretă, fără accesorii care să iasă strident în evidență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata