Gemurile de prune, de căpșuni sau de gutui fac parte deja din categoria rețetelor clasice, însă, poți testa oricând noi variante de gem sau de dulceață cu fructe exotice. Dacă nu ai mai făcut acest lucru până acum, îți recomandăm câteva rețete pe care le-ai putea încerca în bucătăria ta.
Dulceața de mango și ananas
Dacă ai acasă un mix de fructe exotice congelate, le poți transforma rapid într-o dulceață delicioasă. Spre exemplu, dulceața de mango și ananas ar fi o idee inspirată, mai ales pentru perioada iernii, atunci când îți este poftă de fructele verii.
Ingrediente pentru dulceața de mango și ananas
- 1 kg mango congelat
- 1 kg ananas congelat
- 500g zahăr gelifiant
- Sucul unei lămâi
- o păstaie de vanilie
- ¼ lingurița scorțișoară
Cum se prepară dulceața de mango și ananas
Pentru început poți amesteca fructele congelate într-o oală mai încăpătoare. Este important ca acestea să nu fie decongelate înainte. Acestea se lasă pe aragaz, la foc mic, până când încep să se înmoaie, lăsându-și toată zeama în oală. Apoi, poți continua să adaugi și restul ingredientelor. În cazul în care nu găsești zahăr gelifiant, poți folosi 1kg de zahăr tos. Toate ingredientele se amestecă bine și se lasă la fiert, până când dulceața este bine legată. La final, dulceața se toarnă fierbinte în borcane, iar acestea se lasă în cuptorul încins la 120°C, pentru câteva minute.
Dulceața de mango și ananas este un adevărat deliciu și poate fi servită cu croissante, iaurturi, clătite, sau gogoși.
Gem de kiwi
Îți plac dulcețurile și gemurile acrișoare? Atunci ar trebui să încerci gemul de kiwi, care are o aromă exotică, și un gust acrișor, care îți va da un boost de energie.
Ingrediente pentru gemul de kiwi
- 1 kg kiwi
- 1 lămâie
- 1 kg zahăr pentru dulceață
Cum se prepară gemul de kiwi
Fiecare fruct se curăță de coajă și se taie în sferturi. Apoi, pasezi fructele printr-o sită deasă, astfel încât să îndepărtezi cu ușurință semințele negre. Pasta obținută se pune pe foc într-o cratiță din email, alături de zahăr. Gemul se fierbe la foc mijlociu, pentru 20-25 de minute, timp în care trebuie să îl amesteci constant. Când începe să se prindă, poți să torni și zeama de lămâie, lăsând gemul să mai dea în clocot de câteva ori.
Borcanele pentru gem trebuie să fie curate și încălzite în cuptor pentru câteva minute. După ce le-ai pregătit, poți începe să le umpli cu gemul de kiwi. Leagă apoi borcanele și etichetează-le pentru a le depozita în cămară pentru sezonul rece.
Dulceață de grapefruit
Dulceața de grapefruit este un desert pe care ar trebui să îl încerci măcar o dată în viață. Iar parfumul său intens și gustul dulce-amărui te vor cuceri cu siguranță.
Ingrediente pentru dulceața de grapefruit:
- 4 grapefruit rose
- 450 g zahăr tos
- 1 portocală
- 1 lămâie
- 1 păstaie de vanilie
Cum se prepară dulceața de grapefruit
Poți începe prin a stoarce portocala și lămâia, astfel încât să obții cât mai mult suc proaspăt. Apoi, curăță grapefruitul de coajă, având grijă să îndepărtezi de tot acea pieliță albă. Taie fructele în cubulețe mici și asigură-te că ai salvat toată pulpa de grapefruit.
Între timp, poți amesteca sucurile de citrice cu zahărul, și le poți pune la fiert la foc moderat, împreună cu păstaia de vanilie. După ce zahărul începe să se topească, poți să adaugi și pulpa de grapefruit. Amestecă totul cu o lingură de lemn și lasă dulceața la fiert încă 30 de minute, la foc mic. Apoi, poți să mărești focul și să lași dulceața să dea în clocot, amestecând-o continuu până când se va îngroșa siropul. La final, dulceața fierbinte se toarnă în borcane sterilizate, care se închid bine și se lasă la răcit, cu capacul în jos.
Așadar, și fructele exotice pot fi transformate în gemuri și dulcețuri delicioase. Pe lângă clasicele borcane cu gem de căpșuni sau prune, acum poți adăuga pe rafturile din cămară și dulceața de mango sau gemul de kiwi. Însă, înainte de a începe să pregătești fructele pentru gemuri sau dulceață, asigură-te că ai borcanele potrivite și capace pentru borcane sau sticle.