Ce să faci dacă ai rămas fără job

Dacă te numeri printre persoanele care au rămas fără loc de muncă sau dacă ai impresia că acest lucru urmează să se întâmple, este cât se poate de important să acorzi atenție atitudinii pe care o vei adopta dar și modului în care această situație se resimte în viața ta. Mai mult ca sigur te vei simți tristă și revoltată, te vor încerca foarte multe stări și trăiri negative, dar nu trebuie să disperi din această cauză.

Pentru început, trebuie să analizezi situația, pentru a-ți putea da seama ce îți dorești tu de fapt să faci pe viitor și de asemenea, este important să îți adresezi întrebări la care trebuie să-ți răspunzi sincer:

  • Locul de muncă la care am fost angajată a fost ceea ce eu îmi doream de fapt pentru a mă realiza?
  • Am o perspectivă clară referitoare la direcția în care mă îndrept?
  • Oare este momentul să mă reprofilez către alt domeniu?

În funcție de răspunsul pe care l-ai aflat de la tine în urma acestor întrebări, va trebui să îți setezi și planul de acțiune în identificarea unui loc de muncă. De ce este important să îți pui toate acele întrebări? Pentru că este esențial să îți stabilești direcția, obiectivul după care te ghidezi și ce stă la baza planurilor tale.

În această perioadă în care momentan nu ai un job, încearcă să te valorifici mai mult. Aici, ne referim la actul de identificare a mai multor surse de învățare, cursuri online, webminarii, cărți, etc. În era noastră, mediul online poate fi liantul pe care te poți cățăra cu scopul de a învăța gratuit sau la prețuri mici diverse activități.

Mai departe, trebuie să îți formezi un CV, să îl actualizezi sau să îl îmbunătățești. Concentrează-te pe canalele de recrutare unde ai putea găsi un job în aria ta de interes și aplică pentru locurile disponibile: site-uri de job-uri, agenții de recrutare, aplicarea directă pe site-ul companiilor, târguri de job-uri, etc.

Este esențial să te pregătești din timp pentru interviurile la care urmează să participi: cercetează detaliile despre post, analizează mai îndeaproape compania angajatoare și pregătește-te mental cu o atitudine pozitivă pentru toate aceste acțiuni.

În funcție de fiecare angajator, interviul poate să fie susținut fizic, la sediul companiei, sau în mediul online, printr-un videointerviu. Fii gata pentru ambele variante de interviu.

Dacă ai în minte o reprofilare către un alt domeniu, încearcă să descoperi care sunt acele abilități și cunoștințe pe care le-ai adunat până în acest moment și care ar putea fi valorificate în ceea ce îți dorești tu să obții în viitorul apropiat.

Un aspect căruia trebuie să îi acorzi atenție sunt ofertele. Așadar, nu accepta prima ofertă care îți vine în cale, dacă nu ești convins/ă că este ceea ce îți dorești.

În cazul în care îți este destul de greu să te identifici cu direcția în care îți dorești să te îndrepți, cel mai bine ar fi să ceri ajutor de specialiate și să iei legătura cu un consilier de carieră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata