Platforma e-Jobs a înregistrat mai bine de 20.000 de aplicări pentru joburile din străinătate, în luna mai. Care au fost cele mai căutate țări

Circa 1,3 milioane de români s-au întors în țară în ultimele două luni, în special din cauza pierderii locurilor de muncă pe care le aveau în țările străine precum: Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania, însă deja mulți dintre aceștia au început să își caute joburi noi în străinătate, potrivit unui sondaj eJobs.

Din clipa ridicării măsurilor de autoizolare din mai multe țări europene, numărul aplicărilor pentru locuri de muncă în țări străine a crescut, înregistrându-se 20.000 de cereri doar în luna mai.

”Sunt mulţi români care au aşteptat momentul în care să se simtă cât de cât siguri să se întoarcă la muncă în afara ţării, însă, faţă de anii trecuţi, încă vedem o rezervă în dorinţa de a pleca. Unul dintre motive este acela că oamenii au început să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se decid să emigreze, cum ar fi certitudinea că viitorul angajator le va oferi asigurare de sănătate sau că vor avea un salariu suficient de mare încât să îşi poată permite îngrijiri medicale sau spitalizare în cazul unei posibile infectări cu coronavirus. Înainte de perioada aceasta, rar era condiţionată plecarea din ţară de astfel de criterii”, susține Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Doritorii de angajare au ales cu preponderență țări precum Germania, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Grecia.

Cu toate că până acum ceva timp Spania și Italia se aflau în topul clasamentului, acum abia dacă sunt situate pe locurile 8 și 9 pe lista preferințelor românilor, fiind date la o parte de către destinații cum ar fi Austria sau Belgia.

”De cealaltă parte, cele mai multe locuri de muncă disponibile vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Norvegia şi Belgia, Italia şi Spania coborând, şi de această dată, în top, faţă de anii trecuţi”, mai spune Bogdan Badea.

O nouă schimbare iîn dinamica ultimelor două luni și jumătate în ceea ce privește situația angajărilor, este faptul că, cel mai căutat domeniu de muncă al candidaților este cel al specialiștilor din sectorul medical. Circa 4.000 de joburi în acest domeniu au fost postate doar în ultima lună. Următorii pe această listă sunt muncitorii calificați, candidații care doresc să muncească în producție și cei cu experiență în construcții și instalații.

”Aşa cum era de aşteptat, a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau în zona de baby-sitting şi menaj. Iar suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe ţări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă faţă volumului de muncă uriaş. Este, poate, pentru prima oară când sunt căutaţi mai mulţi specialişti decât muncitori”, mai declară Bogdan Badea.

În această clipă, mai bine de 1.500 de locuri de muncă în străinătate se află pe eJobs.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata