China spune că SUA este vinovată de tensiunile asupra Taiwanului

16

Beijingul a dat vina pe Statele Unite joi pentru tensiunile asupra Taiwanului, după ce o navă de război americană a navigat aproape de insula proclamată de China, întrebând retoric dacă China va naviga în Golful Mexic ca o „demonstrație de forță”.

Insula condusă democratic s-a plâns de activitățile militare repetate desfășurate de Beijing în ultimele luni, forțele aeriene chineze făcând incursiuni aproape zilnice în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan.

Luni, China a declarat că un grup de portavioane trec aproape de insulă și miercuri o navă de război americană a navigat prin strâmtoarea sensibilă Taiwan, care separă insula de vecinul său gigant.

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian, a declarat, într-un raport de știri zilnic, că navele americane care se angajează în „provocări” „trimit un semnal grav greșit forțelor independenței Taiwanului, amenințând pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

„Ar merge o navă de război chineză în Golful Mexic pentru a demonstra forța?” el a adăugat.
În 2015, cinci nave ale Marinei chineze au navigat în apele internaționale din Marea Bering, în largul Alaska. Președintele Barack Obama a făcut un turneu în statul american.

Marina SUA a efectuat în mod regulat tranzitele „de rutină” ale strâmtorii Taiwanului.

Washington și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un tipar de eforturi de intimidare chineze în regiune, inclusiv față de Taiwan, reiterând că angajamentul SUA față de Taiwan este „solid”.

China consideră că Statele Unite colaborează cu Taiwan pentru a provoca Beijingul și pentru a oferi sprijin celor care doresc ca insula să declare independența formală.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune că sunt deja o țară independentă numită Republica China, numele oficial al insulei.

Taiwanul este cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei și un os major de dispute între Beijing și Washington.

Jurnalul chinez, susținut de stat, Global Times, publicat de cotidianul oficial People’s Daily al partidului comunist, a declarat joi că grupul de transportatori chinezi a efectuat foraje în apropierea Taiwanului „în mijlocul provocărilor SUA”.

A publicat ceea ce spunea că este o conversație între un pilot de vânătoare chinez și unul taiwanez, care avertiza aeronavele Chinei să se întoarcă.

„Acesta este spațiul aerian al Chinei”, spune pilotul chinez, într-o înregistrare de care ziarul a spus că a fost făcută marți în timp ce se afla de serviciu în croazieră la sud-vest de Taiwan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata