CSM spune că nu tolerează eliminarea pensiei de serviciu a magistraților

CSM arată că, proiectul legislativ care vizează și pensiile magistraților încalcă jurisprudența constituțională care arată că independența justiției include și asigurarea unei pensii de serviciu, subliniind că nu va „tolera” afectarea statutului magistratului prin aceste măsuri fiscale.

„Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat în mod ferm poziția în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă și puterea executivă a obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, subliniind și reiterând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

CSM mai arată că, ignorând garanțiile constituționale și opinia constant exprimată, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină „în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor”.

Magistrații mai spun că este încălcată independența obiectivă a magistraților din această perspectivă.

„Proiectul de act normativ încalcă jurisprudența constantă a instanței constituționale ce a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că voința populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanțelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiției”, mai subliniază Consiliul.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază „cu tărie și fără echivoc” că nu va tolera afectarea statutului magistratului și încălcarea independenței acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanții pentru a căror protecție și prezervare va efectua toate demersurile care se impun.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata