Deputatul AUR Antonio Andrușceac, răspuns tranșant de la Comisia Europeană referitor la Legea 5G

Proiectul de lege referitor la infrastructurile informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G în România a fost adoptat săptămâna trecută de către camera inferioară a Parlamentului în forma inițiată de către Guvern, iar săptămâna aceasta urmează să fie votat în Senat, cameră care va lua decizia finală asupra acestuia. Proiectul a fost adoptat de către deputați fără a-i fi aduse amendamente.

Cu toate acestea, există voci ale industriei telecomunicațiilor și ale mediului politic care aduc în atenția publică un aspect procedural relevant cu privire la întregul proces de adoptare parcurs de acest proiect de lege până în prezent: importanța notificării în prealabil a Comisiei Europene cu privire la acesta și potențialele efecte negative ale omiterii acestui pas procedural de către statul nostru. România ar fi trebuit să informeze Comisia Europeană cu privire la proiectul de lege privind tehnologia 5G, în conformitate cu procedura TRIS din Directiva UE 2015/1535, prin care statele membre trebuie să anunţe Comisia cu privire la orice proiect de lege ce conţine reglementări tehnice, înainte de adoptarea acestuia. Directiva prevede că orice proiect de lege tehnic sau care are implicații asupra economiei și dezvoltării unui stat membru trebuie să fie notificat către DG Grow. Nerespectarea acestui lucru poate face ca legea să nu fie în vigoare, chiar dacă a fost adoptată în Parlament.

Deputatul Antonio Andrușceac, membru AUR, s-a adresat Comisiei Europene cu privire la aspectul notificării executivului Uniunii despre reglementările tehnice din proiectul de lege 5G. Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, deputatul a comunicat răspunsul pe care l-a primit din partea Comisiei, menționând că „din moment ce România nu a notificat în prealabil schița acestui proiect, s-a încălcat Art. 5 (1) al Directivei UE 2015/1535”. Potrivit aceluiași răspuns, „neîndeplinirea obligației de notificare în temeiul Directivei (UE) 2015/1535 constituie un defect procedural substanțial în adoptarea reglementării tehnice în cauză, care implică faptul că orice persoană interesată ar putea contesta legalitatea reglementării tehnice în fața unei instanțe naționale și ar putea solicita inaplicabilitatea acesteia”, detaliază Antonio Andrușceac în postarea sa de pe rețeaua socială.

Mai mult decât atât, în răspunsul oferit deputatului AUR, Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilității ca România să fie obligată să plătească despăgubiri prin Hotărâre CJUE: „articolele 8 și 9 din Directiva 98/34 sunt destinate să confere drepturi persoanelor fizice, în așa fel încât încălcarea lor de către un stat membru dă dreptul persoanelor fizice de a obține de la statul membru respectiv despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca rezultatul acestei încălcări pe baza legislației UE”.

Așadar, potrivit răspunsului primit de deputatul Andrușceac, România ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană cu privire la proiectul de lege 5G înainte ca acesta să fie avizat și dezbătut în Parlament, obligație prevăzută de Directiva UE 2015/1535. Neîndeplinirea acesteia va atrage după sine posibilitatea contestării legalității reglementării tehnice în fața instanțelor naționale și a plății de despăgubiri de către statul român persoanelor fizice sau juridice pentru prejudiciul suferit ca rezultat al acestei încălcări a legislației UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata