Fondatorii RO+ Împreună nu acceptă un model constituțional strâmb care subordonează Justiția politicienilor

Decizia Curții Constituționale anunțată ieri are consecințe deosebit de grave pentru viitorul României. Prezentarea acestei decizii ca o intervenție legală și normală pro sau contra unei anumite persoane este fie iresponsabil de manipulativă fie extrem de prost documentată. Faptul că majoritatea parlamentară a dorit și a obținut această decizie contribuie decisiv la erodarea rapidă a statului de drept.

  • Curtea Constituțională a trecut o barieră importantă și se plasează în afara mandatului său constituțional de control al constituționalității legilor. Curtea se proclamă legiuitor și emite reguli care nu pot fi emise  legal decât de către Parlament.
  • Curtea Constituțională se poziționează ca actor politic, ia decizii in sprijinul intereselor politice ale PSD, subordonat la rândul lui interesului personal al lui Liviu Dragnea: cel de a controla justiția pentru a-și rezolva problemele judiciare.
  • Curtea pare că abandoneaza rolul de instituție a statului român si alunecă spre o instanță care dă decizii cu dedicație.
  • Curtea s-a transformat dintr-un gardian al Constituției, într-o armă împotriva statul de drept.
  • Curtea a creat un precedent care afectează în mod direct mecanismul constituțional de echilibru al puterilor în stat. Prin decizia de ieri, CCR subordonează procurorii Ministrului Justiției, deci politicului, și transformă organul care are drept misiune constituțională să reprezinte magistrații din România, Consiliul Superior al Magistraturii, într-un actor irelevant în numirea la vârf în parchete.
  • Ne întoarcem la un model instituțional de dinaintea aderării la UE, in care ministrul are puteri discreționare, iar Președintele trebuie doar să ia act.
  • Ce propunem noi, Mișcarea România Împreună?
  • În perioada imediat următoare – susținerea instituției Președintelui în apărarea Constituției și a statului de drept, conform prerogativelor pe care le are.
  • Pe termen mediu  – o amplă reformă a statului, inclusiv a Curții Constituționale. Nu peste noapte și nu fără dezbateri cu constituționaliști din România și din alte state membre ale UE. 

Supremația Constituției este una dintre cele mai importante valori ale unui stat de drept, dar atunci când cei care au misiunea de a proteja această supremație dovedesc că este prea mult pentru ei, trebuie să identificăm alte soluții. Atât timp cât ne dorim ca România să rămână un stat de drept, ancorat puternic în Uniunea Europeană, este datoria noastră să asigurăm depolitizarea activității de control de constituționalitate.

Fondatorii Mișcării România Împreună fac o promisiune fermă cetățenilor români care le vor acorda votul la următoarele alegeri că aceste derapaje vor fi corectate iar Justiția în România își va recupera independența în fața politicienilor. România are nevoie să se dezvolte și nu să păzească justiția în fața agresorilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata