Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea veniturilor de completare pentru minerii disponibilizați

Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru, a anunțat, miercuri, că Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede acordarea protecției sociale către personalul disponibilizat din minele din Valea Jiului. Ajutorul pentru mineri va lua forma unor venituri de completare.

„Așa cum am promis încă dinaintea învestirii Guvernului Ludovic Orban, a fost rezolvată problema minerilor blocați în subteran la Paroșeni și Uricani. Astăzi a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru acordarea veniturilor de completare pentru cei care urmează să fie disponibilizați. Pentru Ordonanța de urgență inițată de ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri urmează să fie elaborate normele de aplicare printr-un ordin comun de ministru între ministerul Economiei și Ministerul Muncii. Cei care așteaptă această prevedere legală pentru a debloca situația peivind veniturile de completare, la care sunt îndreptățiți, vor benenficia de aceste drepturi așa cum este normal să se întâmple”, a declarat Ionel Dancă, miercuri, după ședința de Guvern.

Ordonanța de urgență adoptată, miercuri, de Guvernul Orban, are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri de protecție socială, sub forma unor venituri de completare, necesare în urma disponibilizărilor generate de planul de închidere a minelor din Valea Jiului.

Conform unui comunicat al ministerului Economiei, guvernul a alocat suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare în completare și va fi asigurată pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Conform Ordonanței de Urgență, venitul în completare pentru fiecare persoană este egal cu diferența dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate dar nu mai mult decât nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care angajatul este disponibilizat și nivelul indemnizației de șomaj din același an.

“Guvernul corectează o nedreptate care putea fi rezolvată de Cabinetul precedent, încă de acum un an: să asigure venituri lunare în completare de care, colegii lor, disponibilizați anterior au beneficiat. Ordonanța de Urgență adoptată astăzi acordă protecție socială minerilor disponibilizați, drepturi legitime având în vedere specificul și importanța activității pe care minerii o desfășoară”, spune ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil-Daniel Popescu.

Perioada în care minerii din Valea Jiului de la cele două societăți vor beneficia de venitul lunar în completare, aceasta va depinde de vechimea în muncă, după cum urmează: 12 luni pentru persoanele cu o vechime cuprinsă între 3 până la 10 ani; 20 de luni pentru angajații cu o vechime cuprinsă între 10-15 ani; 24 de luni pentru salariații cu o vechime cuprinsă între 15-22 de ani.

Minerii vor beneficia atât de venitul lunar în completare cât și de indemnizația de șomaj. Cât privește persoanele care se vor reîncadra în muncă mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar în completare, acestea vor beneficia de 50% din plată, până la finalul acesteia. Persoanele care vor solicita în timpul încasării venitului lunar în completare decizia de pensionare, nu vor mai primi venitul lunar odată cu încasare primei pensii.

Totodată, venitul lunar în completare nu poate fi încasat în paralel cu plata indemnizației de creștere a copilului, până la împlinirea acestuia a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

Persoanele disponibilizate anterior de la aceste societăți au beneficiat de venitul lunar în completare. Adoptarea Ordonanței de Urgență de astăzi asigură un tratament egal tuturor minerilor care fac parte din planurile de disponibilizare aprobate de societăți și de Comisia Europeană, arată comunicatul ministerului Economiei.

DANCĂmineriOUG