În confruntare cu președintele Maia Sandu, parlamentul moldovean își propune candidatul la funcția de premier

Parlamentul Moldovei a numit joi ambasadorul țării în Rusia drept prim-ministru, într-o provocare pentru candidatul propus de președintele Maia Sandu.

Măsura va prelungi probabil luptele dintre Sandu, care a devenit președinte în noiembrie într-o schimbare pro-Uniunea Europeană și un parlament încă dominat de parlamentari aliniați cu predecesorul său pro-rus, Igor Dodon.

Sandu a acuzat anterior parlamentul că încearcă să-i saboteze conducerea și face presiuni pentru a organiza alegeri parlamentare, despre care spune că este necesară pentru a-i oferi mai multă putere de a lupta împotriva corupției și de a combate pandemia de coronavirus.
Sandu l-a desemnat marți pe Igor Grosu drept prim-ministru, provocând un conflict constituțional din partea parlamentarilor.

Corneliu Furculiță, șeful fracțiunii parlamentare a partidului socialist al lui Dodon, a invitat-o pe Sandu pentru mai multe discuții.

„Scopul consultărilor este de a respecta constituția, care prevede că președintele ar trebui să se consulte cu fracțiunile parlamentare pentru a determina un candidat la funcția de prim-ministru”, a spus el.

Biroul Maiei Sandu nu a comentat imediat nominalizarea lui Golovatiuc. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe cu privire la desemnarea Maiei Sandu a lui Igor Grosu, pe care a propus-o după ce parlamentul și-a respins primul candidat.

Moldova a fost atacată de instabilitate și scandaluri de corupție în ultimii ani, inclusiv dispariția a 1 miliard de dolari din sistemul bancar.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata