Legea pentru reorganizarea Direcției Antifraudă

20

 Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede transferarea inspectorilor din cadrul Direcției Antifraudă către parchete, pe post de specialiști și reorganizarea Direcției de combatere a fraudelor. Inspectorii antifraudă vor efectua constatări tehnico-științifice la cererea procurorului.

Legea adoptată decizionat de Camera Deputaților, pe 15 octombrie, și inițiată de Guvern vizează unele măsuri referitoare la inspectorii antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia de Combatere a Fraudelor.

Președintele Klaus Iohannis a emis, joi, un decret de promulgare pentru legea care prevede Legea pentru reorganizarea Direcției generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF are scopul de a asigura eficiența activității de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, precum și a fraudei fiscale și vamale.

Legea prevede că persoanele care sunt încadrate în funcția de inspector antifraudă din cadrul Direcției urmează să fie transferate și reîncadrate în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști.

„Art.II. – (1) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va întreprinde demersurile necesare în vederea reglementării structurii organizatorice, cu menţinerea numărului maxim de posturi, determinate
de aplicarea măsurilor prevăzute la art. I. (2) Persoanele încadrate pe funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi, se transferă şi se reîncadrează în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti prevăzuţi la art. 116 alin. (5) şi art. 1201 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată actul normativ.

Potrivit modificărilor făcute prin legea promulgată, joi, de Klaus Iohannis este prevăzută existența structurii Direcția de combatere a fraudelor, structură ce asigură suport tehnic de specialitate procurorilor în urmărirea penală, în cauze ce au ca obiect infracțiuni economico-financiare, se abrogă.

De asemenea, un alt alineat, care prevede că în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii antifraudă efectuează, la dispoziția procurorului, constatări tehnico-științifice ca mijloace de probă, investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri, precum șialte verificări în materie fiscală, se abrogă, protrivit actului normativ promulgat.

Ocuparea funcțiilor publice în cadrul structurii antifraudă se face cu respectarea următoarelor condiții minime:

În cazul în care, inspectorii antifraudă și inspectorii șefi antifraudă ai Direcției generale antifraudă fiscală nu promovează evaluările de integritate și examenele psihologice complexe, asigurate de personal sau cabinete de specialitate, aceștia sunt eliberați din funcție. Prevederea nu vizează inspectorul general antifraudă și inspectorul general adjunct antifraudă.

Legea organică promulgată de șeful statului a dost adoptată decizional de către deputați pe 15 octombrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata