Oficial american: SUA iau în considerare păstrarea unor trupe în nordul Siriei

37

Statele Unite iau în considerare păstrarea unor trupe în nordul Siriei, pentru a proteja petrolul de organizații teroriste precum Stat Islamic, însă nicio decizie finală nu a fost făcută, a declarat luni secretarul american al Apărării, Mark Esper, relatează Reuters.

Donald Trump a informat în luna octombrie că a decis retragerea celor 1.000 de militari din nord-estul Siriei, în contextul în care Turcia a informat că urma să lanseze o operațiune militară în regiune.

Trupele americane retrase din Siria au ajuns luni în Irak, unde vor continua campania de combatere a organizației teroriste Stat Islamic.

“Avem trupe în orașele din nord-estul Siriei care sunt localizate în apropierea câmpurilor petroliere, iar trupele din aceste localități nu se află în faza actuală de retragere”, a declarat Esper.

“Scopul este acela de a nega accesul, în special cel al organizației Stat Islamic sau al altora care încearcă să obțină câștiguri pentru a își finanța propriile activități dăunătoare”, a adăugat acesta.

Oficialul american a informat că au existat discuții în Pentagon despre păstrarea unora dintre trupele care erau alături de Forţele Democratice Siriene, însă această opțiune nu a fost prezentată încă.

“Au existat discuții despre posibilitatea de a face acest lucru, însă nu există nicio decizie privind numărul sau alte detalii asemănătoare”, a mai afirmat Esper.

O sursă din cadrul forțelor irakiene a informat luni că trupele americane au ajuns în regiunea irakiană Kurdistan. O a doua sursă a informat că trupele americane au trecut în Irak din Sahela.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online