Parlamentul European a votat să dea în judecată executivul UE, cu excepția cazului în care acționează rapid în legătură cu statul de drept în Polonia, Ungaria

23

Parlamentul European a votat să dea în judecată Comisia Europeană, cu excepția cazului în care executivul UE aplică rapid o nouă legislație care condiționează accesul la miliarde de fonduri UE de respectare a statului de drept.

Polonia și Ungaria, ambele aflate sub anchetă formală a UE pentru încălcarea statului de drept, vor pierde miliarde de euro din fondurile UE, atunci când se va aplica noul regulament.

În vigoare de la 1 ianuarie, dar suspendată în practică, legislația este concepută pentru a proteja banii UE de abuz în cazurile în care, de exemplu, instanțele politizate nu garantează un proces echitabil pentru o plângere cu privire la o licitație pentru un proiect finanțat de UE.

Comisia a declarat că va începe să acționeze în legătură cu aceasta numai după ce va pregăti orientările adecvate – un proces care ar putea fi amânat de provocările legale ale regulamentului din Polonia și Ungaria.

Aceste provocări, în instanța UE, ar putea dura ani și Comisia nu dorește să emită orientările sale până la pronunțare.

„Cu cât Comisia așteaptă mai mult, cu atât situația se va înrăutăți”, a declarat europarlamentarul Terry Reintke de la Grupul Verzilor.

„Acesta este motivul pentru care trebuie să vedem aplicat acest mecanism și Comisia trebuie să elaboreze un regulament privind statul de drept, înainte de a fi prea târziu pentru a inversa faptele de pe teren”.

Orientările Comisiei nu sunt necesare pentru aplicarea noii legi, dar oficialii au declarat că fac parte dintr-un acord încheiat cu Varșovia și Budapesta, amânând efectiv aplicarea acestuia până după alegerile parlamentare din Ungaria din 2022.

Într-o rezoluție adoptată de o largă majoritate a legiuitorilor, Parlamentul European a afirmat că astfel de acorduri contravin rolului Comisiei de gardian al legislației UE.
A dat Comisiei termen până la 1 iunie să își scrie orientările sau să se confrunte cu un proces în instanța de top a UE.

Primul ministru maghiar Viktor Orban, pe parcursul unui deceniu la putere, a folosit banii publici, inclusiv fondurile UE, pentru a construi o elită de afaceri loială.

În Polonia, opoziția și guvernele locale spun că, coaliția euroceptică și naționalistă aflată la guvernare ar putea folosi miliarde de euro din fondul post-pandemic al UE pentru a-și finanța cetățile, în timp ce înfometează regiunile de opoziție de numerar. Guvernul nu a abordat astfel de îngrijorări.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News