SUA crește sprijinul pentru Taiwan, pentru a încetinii creșterea presiunii Chinei

30

Statele Unite au declarat luni că vor stabili un nou dialog economic bilateral cu Taiwan, inițiativă despre care au spus că vizează consolidarea legăturilor cu Taipei și sprijinirea acesteia în fața presiunii crescânde din partea Beijingului.

Washingtonul a mai spus că a declasificat șase asigurări de securitate din epoca Reagan acordate Taiwanului, o mișcare a analistilor care pare să intenționeze să arate un sprijin suplimentar pentru Taipei.

Anunțurile vin într-un moment în care amenințările chineze cresc în fața Taiwanului și în care relațiile dintre Washington și Beijing s-au scufundat la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Președintele SUA, Donald Trump, militează pentru realegere în noiembrie, cu o abordare dură a Chinei printre platformele sale cheie de politică externă.

Diplomatul de vârf al Departamentului de Stat pentru Asia de Est, David Stilwell, a declarat pentru un forum virtual găzduit de conservatorul Heritage Foundation că ultimele mișcări din SUA nu au fost o schimbare de politică, ci parte dintr-un set de „ajustări semnificative” de lungă durată la Washington, pentru o politică „doar o China” .

Washingtonul s-a simțit obligat să le facă, având în vedere „amenințarea crescândă pe care o prezintă Beijingul pentru pace și stabilitate” într-o regiune de importanță vitală și încercările Beijingului de a izola Taiwanul diplomatic în timp ce îl supune amenințărilor militare.

“Vom continua să ajutăm Taipei să reziste campaniei Partidului Comunist Chinez de presiune, intimidare și marginalizare a Taiwanului”, a spus Stilwell.

Ministerul de Externe din Taiwan și-a exprimat mulțumirea pentru sprijinul oferit într-un moment în care a declarat că, China folosește intimidarea militară pentru a deteriora pacea și stabilitatea din apropierea Taiwanului și a spus că va continua să își consolideze capacitățile de apărare.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online