Testul antirachetă propulsează Coreea de Nord pe primul loc în agenda externă a lui Joe Biden

26

Afirmația Coreei de Nord, vineri, că a lansat un nou tip de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, a evidențiat progresele militare ale statului armat nuclear și a propulsat-o în fruntea agendei de politică externă a noului președinte american Joe Biden.
Statele Unite au condamnat lansările de joi, care au avut loc cu câteva ore înainte ca Biden să țină prima sa conferință de presă de la Casa Albă de la preluarea mandatului din ianuarie.

Când a fost întrebat dacă este de acord că Coreea de Nord este cea mai importantă problemă de politică externă cu care s-a confruntat, Biden a răspuns: „Da”.

Anterior, Biden părăsise Coreea de Nord complet discursului său inițial de politică externă din februarie, iar în prezentarea a opt priorități diplomatice la începutul lunii martie, secretarul său de stat nu s-a concentrat asupra Coreei de Nord decât să o enumere drept una dintre mai multe țări care reprezintă un provocare.

Lansările, care au constituit primele teste de rachete balistice din Coreea de Nord în aproape un an, au subliniat progresul constant în programul său de arme, de când discuțiile de denuclearizare cu Statele Unite au dominat fostul președinte Donald Trump.

Biden a declarat că Statele Unite au rămas deschise diplomației cu Coreea de Nord, în ciuda testelor cu rachete, dar a avertizat că vor exista răspunsuri dacă Phenianul va intensifica situația.
Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a numit testul antirachetă „îngrijorător”, spunând că Seul, Phenianul și Washingtonul nu ar trebui să creeze obstacole în discuții.

„Acum este momentul ca Sudul, Nordul și Statele Unite să facă eforturi pentru a continua dialogul. Nu este niciodată de dorit să creezi dificultăți pentru dialog ”, a spus el la o ceremonie de comemorare a soldaților care au luptat în conflicte cu Nordul în 2002 și 2010.

Se aștepta ca, Coreea de Nord să efectueze un fel de test de arme în primele luni ale mandatului lui Biden ca o modalitate de a-și semna hotărârea, de a câștiga capacități militare practice și de a-și spori efectul de levier în cazul reluării discuțiilor.

În timp ce intențiile Coreei de Nord nu erau încă pe deplin clare, testele de joi au fost relativ restrânse, a declarat John Delury, profesor la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.

„Aceste teste vin la ceva timp după inaugurarea lui Biden și sunt încă la un nivel suficient de scăzut încât să ofere administrației spațiu de respirație”, a spus el. „Cu toate acestea, indiferent de intențiile Coreei de Nord, efectul este de a ridica semnificația și de a-l muta pe agenda administrației”.
Comitetul de sancțiuni al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se va întruni vineri pentru a discuta testele cu rachete, la cererea Statelor Unite.

Măsura sugerează un răspuns măsurat de către administrația Biden, întrucât comitetul pentru sancțiuni este format din diplomați de nivel inferior din cei 15 membri ai consiliului, mai degrabă decât consiliul de nivel ambasador care s-a reunit după ce Coreea de Nord a lansat rachete balistice acum un an.

În timp ce respinge deschiderile americane, Coreea de Nord a folosit și un limbaj măsurat, insistând că va reveni la discuții numai dacă Statele Unite renunță la politici ostile.

Analiștii au menționat că liderul Kim Jong Un nu pare să fi participat la testele de rachete de joi, mass-media de stat arătând în schimb fotografii nedatate cu el inspectând noi autobuze de pasageri în Phenian.

Kim a promis că va încerca să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor, întrucât economia Coreei de Nord a fost devastată de multiple crize, inclusiv sancțiuni internaționale asupra programelor sale de arme, dezastre naturale și blocarea frontierei care a încetinit comerțul până la o scurgere în efortul de a preveni un focar de coronavirus.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News