Violență la Ierusalim: atacuri aeriene mortale au lovit Gaza după atacuri cu rachete

13

Israelul a lansat atacuri aeriene împotriva țintelor militante din Fâșia Gaza, după ce au fost lansate rachete din teritoriu către Ierusalim.

Ministerul palestinian al sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că nouă persoane, inclusiv copii, au murit în timpul grevelor.

În Ierusalim, focul de rachete a făcut ca parlamentul Israelului să fie evacuat, pe măsură ce sunau sirenele.

Tensiunile dintre Israel și palestinieni au crescut în ultimele zile.

Conducătorii Hamas din Gaza amenințaseră cu greva după ce sute de palestinieni au fost răniți în luptele cu poliția israeliană din Ierusalim, luni.

Israelul a spus că a ucis trei militanți Hamas. „Am început, și repet, să atacăm ținte militare în Gaza”, a declarat colonelul Jonathan Conricus.

Surse Hamas au declarat pentru BBC că un comandant al brigăzilor Izzedine al-Qassam, Mohammed Abdullah Fayyad, a fost ucis.

Zilele trecute au fost cele mai grave violențe din Ierusalim de ani de zile, peste 300 de palestinieni răniți în confruntări cu poliția israeliană în afara moscheii al-Aqsa.
Un marș planificat de naționaliștii israelieni care urma să treacă prin zonele musulmane din orașul vechi al Ierusalimului de Est a fost anulat din cauza temerilor că ar putea stârni neliniști.
Evenimentul Zilei Ierusalimului marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est – găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte – în 1967 și, de obicei, vede sute de tineri israelieni care fluturau steagul trecând prin Cartierul Musulman prin Poarta Damascului, cântând cântece patriotice .

Este considerat de mulți palestinieni ca o provocare deliberată. Marșul din acest an ar fi avut loc și în ultimele zile ale lunii sfinte islamice a Ramadanului.
Cea mai recentă violență are loc după zile de ciocniri între palestinieni și poliția israeliană în districtul Sheikh Jarrah din apropiere, din Ierusalimul de Est, cu posibila evacuare a familiilor palestiniene din casele lor de către coloniștii evrei, un punct central al mâniei palestiniene.

Curtea Supremă din Israel trebuia să organizeze o ședință, dar sesiunea a fost amânată din cauza problemelor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News