5 beneficii pe care le are cititul pentru copii

În ultima perioadă, am tot auzind vorbindu-se despre faptul că tânăra generație înlocuiește încet, dar sigur, cititul cu tabletele și cu telefoanele mobile care mai de care mai performante, iar statisticile confirmă această idee. Plăcerea de a citi pagină cu pagină, așteptând cu nerăbdare terminarea poveștii nu prea mai are pentru copiii din zilele noastre același farmec ca pe vremea în care telefoanele mobile erau un lux.

Trebuie să recunoaștem că cititul reprezintă momentul acela de plăcere maximă în care întreg organismul se relaxează, iar  mintea este transpusă într-o altă lume. Dar nu trebuie să uităm că și copii, la fel ca adulții, au nevoie de modele. Au nevoie să-și vadă părinții citind, pentru a-și dori să facă și ei acest lucru. Este vorba despre puterea exemplului, iar tu ca părinte știi bine care sunt beneficiile cititului pentru copilul tău, tocmai de aceea ține și de tine să-i insufli această obișnuință benefică. 

  1. Cititul antrenează negreșit creierul copilului. Este adevărat că pentru un copil televizorul sau telefonul sunt mai ofertante și mai accesibile ca informație. Motivul este simplu: primește totul de-a gata, fără să depună prea mult efort. În schimb, lectura este cea care îl ajută pe copil să-și antreneze mintea și să iasă din zona lui de confort. Cu fiecare pagină citită, cu fiecare poveste aflată, mintea copiilor se dezvoltă, iar ei deprind obiceiul cititului, ceea ce îi va ajuta enorm în viață. 
  2. Un alt beneficiu pe care îl are cititul pentru copii este faptul că le îmbogățește vocabularul. O lectură nouă înseamnă șansa de a învăța  cuvinte noi, să cunoască alte povești și alte personaje care îl ajută să-și dezvolte imaginația și să se raporteze altfel la cei din jur. Mai exact, obișnuința cititului îi dezvoltă capacitatea de a relaționa mai ușor cu cei din jurul său și de a fi doritor să afle cât mai multe informații din toate domeniile. 
  3. Unul dintre beneficiile mai subtile ale cititului, dar de o importanță deosebită, este că întărește legătura dintre părinte și copilul său. Ce poate fi mai frumos decât să vezi un părinte care îi citește copilului său sau un copil citindu-le părinților povestea lui preferată? Lectura liniștește creierul și, în timp, dacă faceți din asta un obicei, legătura dintre părinte și copil va deveni una puternică și stabilă. Așadar, citiți alături de copiii voștri! Chiar este un moment unic!
  4. Cititul înseamnă o mai bună înțelegere a vieții. Lectura îi învață pe copii cât mai multe lucruri despre lumea din jurul lor. Prin intermediul cărților, copiii descoperă alte idei, concepte, stiluri de viață, oameni și situații care îi ajută să perceapă altfel lumea și să se ferească de eventualele pericole din jur. Când un copil citește, el înțelege că lumea este într-o continuă schimbare, iar informația acumulată îl ajută să se simtă mai liniștit și mai liber. Pe scurt, lectura îl ajută să se adapteze sau să confrunte eficient situațiile cu care se confruntă.
  5. Cititul relaxează mintea și corpul copilului tău. Luminile și zgomotele orașului, precum și sunetele televizorului îl expun pe copil la un stil de viață alert, zgomotos și, de multe ori, angoasant. Este o lume care în timp, dacă nu există moderație, îl poate uza. Nimic nu compensează mai bine această situație decât liniștea lecturii cărții lui preferate, atunci când stă relaxat în pat și dă încet pagină cu pagină. Dacă i-ați cumpărat și cartea care îi place – colorată și cu imagini care să-i atragă atenția, cu o poveste care să-l captiveze iremediabil– atunci ați făcut din el un copil fericit.

     Este perfect adevărat că trăim într-o lume într-o continuă schimbare și evoluție. O lume în care poate creierul nostru s-a învățat să ia de-a gata unele informații, fără să le mai filtreze și fără să depună cel mai mic efort pentru a le înțelege. 

    Plăcerea cititului – precum sunt aceste cărți pentru copii – rămâne însă oaza în care te retragi după o zi agitată, bucuria de a evada într-o lume în care cunoști situații de viață și personaje diverse. De fapt, lectura va rămâne, indiferent de vreme și de vremuri, un liant plin de sens între noi – fie că vorbim despre adulți sau copii– și lumea înconjurătoare. 

#Timpul să citim poate fi oricând și începe întotdeauna, la orice vârstă, cu o carte bună!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata