5 sfaturi pentru o vacanță de 5 stele în Antalya, Turcia

Antalya este una dintre stațiunile de top ale Turciei, unde se află cele mai multe resorturi de lux „all inclusive” și cele mai multe oportunități de petrecere a timpului de pe litoralul turcesc. Între atracțiile de top ale rivierei turcești sunt, desigur, plajele de la malul Mării Mediterane, care impresionează prin peisajul idilic al plajelor aurii, caselor albe de pe coastele înverzite și prin așezarea lor la poalele unor masive stâncoase ale Munților Taurus. Însă, dacă mergi în vacanță în Antalya, iată ce poți face pentru a avea o vacanță greu de uitat:

Cunoaște orașul la pas 

Stațiunea de cură heliomarină Antalya este renumită și pentru numeroasele atracții turistice care se află în apropierea litoralului. Astfel, vei putea admira teatrul roman Aspendos – încă intact; ruine ale vechilor construcții de pe Drumul Mătăsii; înaltul minaret Yivli; centrul istoric al Antalyei – Kaleiçi; Poarta lui Hadrian, un arc de triumf construit în anul 130 dHr.; Muzeul Suna, împărțit în două clădiri: una cu specificul etnografic al zonei, cealaltă a fost biserica ortodoxă închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe; Turnul cu ceas, singurul turn intact din cele 80, care avea rol de far; portul vechi construit în vremea Seljukilor, de unde se poate pleca cu diferite tipuri de ambarcațiuni pe mare.

Călătorește în orașele din apropiere

Turcia are o infrastructură de transport foarte bună, astfel te poți aventura cu mașina sau cu alt mijloc de transport în alte orașe sau atracții turistice din apropiere. Una dintre aceste atracții este la numai 30 km nord-vest de Antalya, și anume Termessos, o cetate de origine pisidiană construită în secolul al IV-lea, pe un platou al muntelui Solymos la altitudinea de 1000 de metri. Cetatea se remarcă prin conservarea unui complex de construcții romane, între care și un teatru.

Alte atracții turistice vei găsi în Alanya, care face parte din riviera turcească, având aproape 70 de km, cu plaje în care muntele coboară în mare, iar în centrul orașului vei putea admira monumente culturale care au aparținut romanilor, bizantinilor și otomanilor. De asemenea, poți vizita stațiunea Side, un sat pescăresc, așezat pe ruine romane, având clădiri monumentale bizantine și plaje care abundă de turiști.

Explorează splendidele cascade

Dacă ai ajuns pe riviera Antalyei, negreșit să ajungi în locurile paradisiace create de cascadele Düden, Kursunlu și Manavgat. Cascada Düden se află la 12 km nord-est de Antalya, fiind una dintre atracțiile acestei riviere pentru frumusețea multiplelor cascade ale râului Düden, care se varsă de o stâncă direct în apele Mediteranei.

Cascada Kursunlu este situată la 22 de km de Antalya, într-un parc național care se întinde pe o suprafață de 394 ha, având o biodiversitate de floră și faună. Printre arborii de pin, dafin, salcie sau măslin sălbatic vei găsi plante rare, precum bambus, izma de apă. Ideal de ajuns în acest paradis natural este perioada lunilor mai-iunie.

Cascada Manavgat este o altă frumusețe paradisiacă din apropierea rivierei turcești. Înălțimea căderii apei nu este foarte mare, doar 2 metri, însă această cădere devine și mai spectaculoasă pentru că se întinde pe o distanță de aproape 40 de metri. În preajma cascadei te vor aștepta restaurante pescărești, cafenele, magazine cu suveniruri. Fiind situat mai departe de orașul Antalya, poți opta pentru cazare la hotelul Bosphorus Sorgun din Antalya, deoarece este situat pe malul râului Manavgat, la 3 minute de mers pe jos de plaja Bogaz, la 10 km de Cascada Manavgat și la 70 km de Aeroportul Antalya.

Canionul Saklikent – „Orașul ascuns”

Regiunea Antalyei mai are și alte frumuseți care merită a fi vizitate, iar una dintre acestea este Parcul Național Saklikent, aflat la 50 de km de orașul Fethiye și aproape 190 de stațiunea Antalya. În pofida distanței, mare parte din ea o vei parcurge pe autostradă, vei avea prilejul de a vedea al doilea cel mai lung canion din Europa, adică 18 km lungime. Însă doar 4 km pot fi parcurși fără probleme de-a lungul râului Xanthos, restul distanței fiind locația perfectă pentru alpiniști. Datorită adâncimii sale de 300 de metri, acest canion a fost numit „Orașul ascuns”. Nu poate fi vizitat iarna, din cauza debitului mare de apă, cauzat de topirea zăpezii de pe Munții Taurus.

Sfaturi pentru călătorie și cumpărături

       Înainte de a-ți face bagajul, e bine să știi că în perioada verii temperatura aerului devine caniculară, depășindu-se foarte ușor 35 de grade. De aceea, pe lângă măsurile pe care le vei lua pentru protejarea împotriva caniculei, trebuie să eviți a consuma apa de la robinet, chiar dacă ți se spune că este potabilă, pentru că organismul localnicilor este obișnuit cu bacteriile din aceasta. De aceea, să folosești numai apă îmbuteliată, dar să ai în bagaj și medicamente pentru afecțiunile gastro-intestinale ori alergii. Totodată, să eviți fructele și alimentele expuse la soare.  

       Când vrei să cumperi un produs, nu uita că turcilor le place să negocieze. De asemenea, dacă ai cumpărat un produs tradițional, păstrează chitanța, deoarece poți risca să rămâi fără el la vamă.

       Antalya este o regiune turistică în care vei găsi nu numai resorturi de 5 stele, cu plaje aurii și ape turcoaz, ci și o mulțime de lucruri de vizitat în orașele istorice, ori în parcurile naționale ale Munților Taurus. De aceea, nu vei regreta alegerea rivierei turcești pentru destinația ta de vacanță de 5 stele. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata