Calcul salariu 2020

78

Oficial Guvernul României a decis majorarea salariului minim pe economie. Afla mai multe despre cum se calculează noul salariu și care sunt contribuțiile obligatorii către stat.

Guvernul României a decis creșterea salariului minim pe economie în Romania, începând cu 1 ianuarie 2020, la 2230 de lei. Concret, este vorba de o majorare cu 150 de lei (7,2%), dintre care doar 84 de lei vor ajunge efectiv în buzunarul romanilor plătiți cu salariul minim brut pe tara. Salariul minim net va fi de 1347 de lei, față de 1263 de lei în 2019. Pentru a vizualiza fluturașul tău de salariu cu toate contribuțiile la stat accesează calcul salariu 2020.

Cum se calculează noul salariu

Conform Hotărârii de Guvern nr. 935/2019, tariful orar creste de la 12,43 lei/oră în 2019, la 13,327 lei/oră în 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna.

De la 1 ianuarie, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2230 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata.

Creșterea cu 7,2% a salariului minim pe economie a fost rezultatul unei formule de calcul bazate pe rata inflației și creșterea reala a productivității muncii. De asemenea, s-a ținut cont de factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice.

Noul salariu al romanilor se va calcula prin scăderea din salariul brut, stipulat în contractul de munca, a tuturor cheltuelilor deductibile: impozitul pe salariu și contribuțiile obligatorii (Asigurări Sociale – CAS – 25% și Asigurări Sociale de Sănătate – CASS – 10%).

Concret, salariul minim net, calculat în funcție de deducerea personala acordata de drept, în funcție de numărul de persoane în întreținere, va fi, după cum urmează:

l 1347 lei pentru salariații fară persoane în întreținere (deducere personala 420 de lei)

l 1362 lei pentru salariații cu o persoana în întreținere (deducere personala 580 de lei)

l 1378 lei pentru salariații cu 2 persoane în întreținere (deducere personala 740 de lei)

l 1394 lei pentru salariații cu 3 persoane în întreținere (deducere personala 900 de lei)

l 1426 lei pentru salariații cu minimum 4 persoane în întreținere (deducere personala 1220 de lei)

Care sunt contribuțiile la stat obligatorii

Impozitul pe salariu este în cota de 10% și se aplica bazei de calcul reprezentate de diferența dintre venitul net din salarii (calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii, a eventualei contribuții individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii) și deducerea personala cuvenita, cotizația sindicala plătita în luna respectiva, contribuțiile la fondurile de pensii facultative și primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajați, care nu depășesc echivalentul în lei al sumei de 400 euro.

Contribuțiile sociale obligatorii sunt cea de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cota de 10%, și cea de asigurări sociale (CAS), în cota de 25%. Baza lunara de calcul al contributilor obligatorii o reprezintă câștigul salarial brut, la care se adaugă, după caz, sporurile și adaosurile acordate, fară aplicarea deducerii personale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata