Care sunt cele mai mare nevoi ale bătrânilor?

Tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte nu există decât în povești, chiar dacă longevitatea oamenilor a crescut mult în ultimele decenii, mai ales în țările dezvoltate. Ceva însă nu s-a schimbat: nevoie de protecție și de îngrijire specială de care au nevoie cei mai mulți dintre seniori. Nu întotdeauna relația celor tineri cu persoanele în vârstă este ușor de gestionat, dar ceea ce ar trebui poate să înțelegem este faptul că înaintarea în vârstă nu presupune neapărat boală, incapacitatea de a avea o viață activă, de a gândi, de a face lucruri utile, de a avea o viață foarte normală. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem mai des este aceea dacă înțelegem cu adevărat întotdeauna nevoile părinților și bunicilor noștri. Nevoile acestora nu sunt neapărat diferite de ale celorlalte persoane în general, dar unele dintre aceste nevoie se pot complica pe măsura trecerii timpului.

În acest articol punctăm, pe scurt, care sunt cele mai importante nevoi ale seniorilor.  

  • Nevoile fiziologice sunt desigur cele mai importante, pentru că țin de supraviețuire. O persoană în vârstă are nevoie de hrană adecvată, tratamente, aer curat, o locuință aerisită, o atmosferă plăcută și liniștită în jur,
  • Siguranța, protecția trebuie de asemenea trecute pe lista de nevoi: ultimul lucru de care au seniorii nevoie este să aibă viața în pericol. 
  • Afectivitatea: chiar dacă au o vârstă înaintată, acest lucru nu înseamnă că părinții și bunicii noștri nu au nevoie de dragostea, susținerea, respectul, prietenia noastră. Pentru ei este esențial nu doar să le fie asigurată nevoie de supraviețuire, dar și nevoia de afectivitate.
  • Încrederea în sine: de multe ori, înaintarea în vârstă vine la pachet cu depresia. Tocmai de aceea este esențial ca persoanele în vârstă să se simtă utile, plăcute. Este esențial să fie bine îngrijite și să se simtă acceptate de cei din preajmă. 
  • Odihna: pentru o persoană în vârstă odihna este foarte importantă. De aceea nu trebuie să muncească până la epuizare și trebuie să respecte orele de odihnă, pentru a se reface. 
  • Alimentația sănătoasă și echilibrată este esențială: persoanele în vârstă au nevoie de alimente bogate în vitamine și săruri minerale și de asemenea trebuie evitate proteinele, glucidele și lipidele în exces.
  • Mișcarea este recomandată inclusiv la o vârstă înaintată. Cu toate acestea, nu trebuie făcut un efort prea mare sau practicate sporturi prea solicitante. 30 de minute de plimbare pe zi este tot ce au nevoie cei mai mulți dintre seniori. Mișcarea este importantă pentru că le permite ulterior să se odihnească mai bine, să mănânce, să aibă un tonus mai bun și de asemenea combate depresia.
  • Cel mai greu de îndurat la o vârstă înaintată este propria neputință, chiar și greutatea de a face lucrurile la fel de sprinten ca în tinerețe. În plus, lipsa de comunicare cu cei din jur este mult mai dificil de suportat la o vârstă înaintată, atunci când ai din ce în ce mai mult senzația că nimeni nu mai are nevoie de tine și că ai devenit o povară pentru cei din jur. Afectivitatea, respectul, comunicarea sunt, din acest punct de vedere, cele mai importante lucruri pentru o persoană în vârstă.    
  • Sentimentul trecerii timpului este mai acut la o vârstă înaintată. Seniorii nu au răbdare, vor lucrurile să fie făcute/rezolvate cât se poate de repede. Este necesar să li se explice de ce nu se poate, de ce este nevoie de timp, de ce lucrurile trenează sau durează. Cu siguranță cei mai mulți dintre ei înțeleg dacă li se explică.  

Mulți dintre seniori locuiesc în cămine de bătrâni și nu întotdeauna îngrijirea este cea mai bună. Tarifele de la căminele de bătrâni nu reflectă întotdeauna nevoile seniorilor. Tocmai de aceea, înainte de a lua o decizie în ceea ce-i privește, asigură-te că ai făcut cea mai bună alegere pentru persoana în cauză și mai ales pentru nevoile acesteia. Ajut-o să fie fericită, în condițiile date, fă în așa fel încât să fie respectată și să se bucure de o viață sănătoasă și echilibrată. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata