Ce conductori electrici se utilizează pentru realizarea sistemului electric din locuință?

La prima vedere, rețeaua electrică a casei tale este un lung circuit de cabluri electrice care leagă panoul de curent de la intrare cu toate prizele din casă. În realitate, instalația electrică are o serie de reguli la care se supune, ce pleacă de la legile fizicii și continuă cu legile juridice care reglementează modalitatea prin care se fac aceste lucrări. Cablurile din interiorul unui apartament, mai corect denumite conductoare electrice, se supun acestor reguli.  

Pentru a înțelege care sunt conductorii electrici utilizați pentru realizarea sistemului electric dintr-o locuință, ar fi util să privim imaginea de ansamblu.  

Cablurile se împart în mai multe categorii: de telecomunicație, coaxiale sau lițate. Alegerea cablurilor se face atât în funcție de utilizare, cât și în funcție de conductivitatea materialului folosit.  

Un cablu electric poate fi alcătuit dintr-un singur conductor, caz în care se va numi rigid sau monofilat, ori format din mai multe fire (tehnic denumite lițe) izolate împreună, moment în care se vor numi flexibili sau multifilari.   

Denumire  

Vei găsi în orice magazin de materiale de construcție, fizic sau online, o anumită clasificare a conductorilor electrici care are la bază un sistem.  

Astfel, există patru grupe de litere și două grupe de cifre care marchează tipurile de cabluri electrice. Categorisirea se face în funcție de materialul conductor (A- aluminiu, fără literă – cupru), de domeniul de utilizare și de materialele izolatoare folosite.  

Astfel, a doua grupă de litere semnifică:  

 • F – instalații electrice fixe  
 • M – instalații electrice mobile  
 • C – cabluri de energie de joasă tensiune și de medie tensiune  
 • CS – cabluri de semnalizare  
 • CC – cabluri de comandă și control  
 • T – cabluri de telecomunicații 

A treia grupă de litere împarte conductoarele în funcție de materialul izolator folosit: 

 • Y –  izolație PVC  
 • C – izolație din cauciuc  
 • H – izolație din hârtie  
 • T – împletitura textila  
 • E – ecran de protecție  
 • B sau Ab – armătură din bandă de oțel  
 • P – manta din plumb  
 • S – manta PVC îngroșată 

În ceea ce privește grupele de cifre, prima semnifică numărul de conductoare din cablu, iar a doua arată secțiunea conductoarelor în milimetri pătrați. 

Sistemul electric de locuință 

Vulnerabilitatea principală a cablurilor electrice este supraîncălzirea, de aceea alegerea tipologiei este direct conectată de rolul pe care trebuie să-l îndeplinească. Iluminatul stradal, de exemplu, va avea nevoie de o anumită izolație și o anumită dimensiune de cablu, pe când nocturnele unui stadion de fotbal, o cu totul altă categorie de conductoare.  

În ceea ce privește locuințele, cel mai adesea se folosesc cabluri cu conductori din cupru cu dimensiuni de 2,5 milimetri pătrați, pentru circuitele de prize, și de 1,5 milimetri pătrați, pentru circuitele pe care sunt amplasate sursele de iluminat. 

Legislație  

Este important de menționat că instalațiile electrice sunt obiectul unor reglementări legislative foarte stricte dintr-un motiv evident: riscul unor defecțiuni periculoase este foarte mare. Orice fel de improvizație este total nerecomandată.  

Riscul este inclusiv pedeapsa cu închisoarea. Articolul 92 (1) din Legea nr. 123/2012 spune că „Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.” 

Aceeași lege reglementează și desfășurarea operațiunilor de proiectare, instalare, modificare și executare a instalațiilor electrice de către persoane neautorizate. Normele tehnice emise de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) trebuie respectate întocmai.  

Este important ca orice fel de lucrare care să intre în această categorie să fie întreprinsă de un electrician atestat și avizat.  

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata