Criza lirei turcești se poate accentua puternic

78

În vremuri tulburi, de multe ori, este bine să ai ceva pe care să te poți baza.

Dacă vorbim de o monedă, în acest caz, acesta poate fi o bancă centrală capabilă să țină inflația la distanță sau un guvern stabil cu acțiuni predictibile care să liniștească investitorii nervoși. Deoarece Turcia de astăzi nu are niciuna dintre aceste două variante, lira turcească este în cădere liberă.

Cu ceva timp în urmă președintele Erdogan a anunțat un plan criticat de economiști pentru a salva economia turcă din criza pe care politicile sale au provocat-o. Acesta implica asigurarea de către guvern a unor depozite în lire împotriva fluctuațiilor cursului de schimb.

Dar acest lucru a obligat banca centrală să vândă miliarde din valuta forte deținută pentru a compensa devalorizarea depozitelor. Patru surse au declarat pentru Reuters că băncile de stat ale Turciei au vândut masiv dolari după ce președintele Tayyip Erdogan a anunțat că guvernul va garanta depozitele în moneda națională împotriva pierderilor din depreciere.

Erdogan susține că o liră slabă va fi benefică pentru economia Turciei, stimulând exporturile și atrăgând investitori. Într-un sondaj recent, ~90% dintre turcii intervievați au declarat că deprecierea lirei a avut un impact negativ pentru ei. Aproximativ doi din trei au declarat că nu au putut satisface nevoile de bază fără a lua împrumuturi. Chiar mai mulți cred că inflația este mult mai mare decât rata de peste 20% raportată oficial.

Economiștii susțin că Turcia ar trebui să crească ratele dobânzilor pentru a reduce inflația și a stabiliza ratele de schimb. Dar acest lucru pare mai puțin probabil ca niciodată. Președintele s-a ținut tare, ignorând apelurile economiștilor și ale grupurilor de afaceri.

Acest sistem reprezintă un risc major pentru finanțele publice pentru care o mare parte din economiile private ale Turciei, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, se mută în depozite garantate. Astfel o scădere bruscă a monedei ar putea pune statul în situația de a plăti sute de miliarde de lire în compensație, provocând o implozie a sistemului atunci când se confruntă cu un șoc al cursului de schimb sau al primei de risc.

La noi, BNR a ținut cursul relativ stabil și recent dobânda de referință a fost mărită la 2%. Aceasta este foarte importantă, fiind utilizată pe larg de persoane fizice, companii, bănci și de alte organizații la nivelul întregului sistem economic. De exemplu, băncile le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii.

Întorcându-ne înapoi la Turcia, prin comparație, în cadrul unei conferințe de presă din 23 decembrie 2021, Vladimir Putin a apărat recentele creșteri de dobândă ale băncii centrale rusești. Fară ele, a spus el, “am putea ajunge ca Turcia” – sursa: economist.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online